Recensie: Ons zwijgen en ons spreken

Ons zwijgen en ons spreken is geschreven door Cathy Bonidan en kwam in 2021 uit bij uitgeverij Mozaïek.

Flaptekst

Ons zwijgen en ons spreken van Cathy Bonidan is een prijswinnende literaire roman die een fascinerende inkijk geeft in de manier waarop in de vorige eeuw in de psychiatrie met kinderen werd omgegaan.

Annes oom is directeur van een psychiatrische inrichting in Parijs. Anne raakt er bevriend met Beatrice, opgenomen wegens anorexia. Samen bekommeren ze zich om kleine Chiel, die vanwege zijn onaangepaste gedrag ‘de idioot’ genoemd wordt. Maar ze ontdekken dat er een manier is om contact met hem te krijgen.

Jaren later ontdekt een psychologiestudent het dagboek van Beatrice. Waarom stopt Beatrice’ dagboek abrupt als ze veertien is? Waarom was Anne in de kliniek? En wat is er met Chiel gebeurd?

Mijn mening over dit boek

Dit boek sprak me direct aan. De cover was mooi, de titel valt op en de cover heeft iets mysteries. De flaptekst maakte me erg nieuwsgierig naar het verhaal.

Ons zwijgen en ons spreken heeft me verrast. Het was beter dan ik had verwacht en toen ik eenmaal in het boek was begonnen kon ik het boek niet meer wegleggen.

Je leest het boek vanuit drie perspectieven. In het eerste deel lees je vanuit het dagboek van Béatrice en de brieven van Anne. Dit deel speelde zich in de jaren 50 van de vorige eeuw af. In het tweede deel lees je ook vanuit Sophie in het heden.

Ik heb me in elk personage goed kunnen inleven. Vooral naar Béatrice was ik erg nieuwsgierig. De andere personages waren ook erg goed beschreven. Ik wist altijd precies wie welk personage was.

De verhaallijnen liepen door elkaar heen en waren met elkaar verbonden. Ik vond de verschillende perspectieven een goede afwisseling en dit hield mijn aandacht er nog beter bij.

Het boek las vlot en zit goed in elkaar. Ik kon het boek niet wegleggen. Hoe zou het aflopen? Wat is er met Béatrice gebeurd? En met Anne?

Ik raad dit boek dan ook zeker aan. Het is een prachtige roman met goed beschreven personages en een verrassende verhaallijn. Ik geef dit boek 5 sterren.

Uitgeverij Mozaïek, bedankt voor dit recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s