Recensie: Sterspeler

Sterspeler is geschreven door John Grisham en is uit het Engels vertaald. Het boek kwam in 2021 uit bij uitgeverij A.W. Bruna.

Waar gaat het boek over?

De zeventienjarige Samuel Sooleyman groeit op in een dorp in de Republiek Zuid-Soedan, een land dat verscheurd wordt door een burgeroorlog. Zijn grote passie is basketbal en zijn verbazingwekkende sprongkracht en snelheid maken hem tot een bijzondere speler. Wanneer hij wordt geselecteerd voor het nationale jeugdteam dat een toernooi zal spelen in Amerika, beseffen Samuel en zijn familie dat dit zijn leven voorgoed kan veranderen. De scouts van alle belangrijke universiteiten zijn aanwezig – een studiebeurs en een plek in een van de college teams liggen in het verschiet. Maar zal hij opvallen tussen al die andere getalenteerde spelers? Jongemannen die al jaren gevolgd worden door de experts, terwijl niemand ooit van Samuel heeft gehoord?

Tegen alle verwachtingen in weet Samuel de aandacht op zich te vestigen. Maar dan bereikt hem het vreselijke nieuws dat het oorlogsgeweld zijn dorp heeft bereikt, met fatale gevolgen. Wanneer duidelijk wordt dat hij niet meer terug kan naar huis, blijft er nog maar één manier over om zijn familie ooit weer terug te zien: zij moeten naar Amerika komen. Om dat voor elkaar te krijgen, zal Samuel echter iets moeten presteren wat nog niemand in de geschiedenis van het basketbal is gelukt: binnen één enkel seizoen de absolute top bereiken.

Mijn mening over dit boek

Ik heb al meerdere boeken van John Grisham gelezen en was dan ook erg nieuwsgierig naar deze toen ik hoorde dat deze zal uitkomen. Het boek heeft een mooie cover en de flaptekst klonk veelbelovend.

In het boek speelt basketbal een grote rol. Toch hoef je niet veel van basketbal te weten om dit boek leuk te vinden. Achterin het boek staat een verklarende woordenlijst waar basketbaltermen worden uitgelegd en tijdens het lezen werd er goed uitgelegd wat er gebeurde.

Sterspeler leest vlot en is meeslepend. Ik heb het boek moeilijk weg kunnen leggen en het was nog beter dan ik had verwacht. Wel vond ik de basketbalwedstrijden wat te uitgebreid beschreven en een beetje langdradig, maar dit was niet heel erg tijdens het lezen.

Samuel Sooleymon is het hoofdpersonage. Hij is zeventien jaar en is opgegroeid in een dorp in Zuid-Soedan. Hij is erg goed beschreven en ik kon me goed in hem inleven en met hem meeleven.

Het boek las ik in een stuk uit en ik heb er erg van genoten. Ik geef het dan ook 4.5 sterren.

Uitgeverij A.W. Bruna, bedankt voor dit recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s