Recensie: Een nieuwe wereld in 100 dagen

Een nieuwe wereld in 100 dagen is samengesteld door Vera van Genterghem en geillustreerd door Eleni Debo. Het boek kwam in 2021 uit bij uitgeverij Pelckmans.

Flaptekst

De voorbije drie jaar ging Vera op eigen initiatief langs in scholen, open en gesloten instellingen, bij de meest uiteenlopende gezinnen en gemeenschappen. Ze zette honderden jonge M/V/X van diverse achtergronden aan het denken over dezelfde vraag: hoe zou de wereld eruitzien als jij voor een dag alles kon beslissen? Maak kennis met een drugsverslaafde jongen die hoopt op het afsluiten van zijn verleden, met het stotterende meisje dat haar grootste wens uitlegt, met de vluchteling die van zijn wanhoop een bron van hoop maakt, met de Belgisch kampioen schaken die zijn pionnen op de wereld zet, met het zigeunermeisje dat haar hart opent… en de vele andere jongeren die hetzelfde gemeen hebben: een toekomst. Hun belevenissen tekenden ze op in een dagboek. Dit boek. Ze bieden je een unieke inkijk in hun leven en gedachten. Hun authenticiteit is de basis van de Nieuwe Wereld waarin ze zichzelf en de hele wereldbevolking een plek willen geven. Ze schenken hun verhaal weg, opdat het jouw verhaal zou kunnen zijn. 

Mijn mening over dit boek

De cover is alvast een voorproefje van wat je in het boek zal vinden aan illustraties. Want niet alleen de cover is prachtig, ook in de binnenkant staan illustraties. Honderd in totaal. Een per verhaal. Elke illustratie heeft met het bijbehorende verhaal te maken en in elke illustratie is een gezicht verwerkt.

“En dan zullen er ook mensen zijn zoals ik: ik heb het downsyndroom én heb een groot acteer- en danstalen.”

Oskar Stalpaert, verhaal 8.

De verhalen zijn prachtig. De verhalen gaan allemaal over een nieuwe wereld, maar toch zijn ze zo verschillend. Zo schreef Alexander Verbruggen een verhaal over 3119 waarin de wereld veranderd is en een prachtig verhaal van een drugsverslaafde jongen die zijn naam niet kan vertellen.

Sommige verhalen zijn vrolijk en andere verhalen raken je. Er staan honderd verschillende verhalen in dit boek met honderd verschillende illustraties.

“Voor gezinnen in moeilijkheden toverde ik adoptiegezinnen en pleeggezinnen, een plek waar de kinderen gelukkig konden leven.”

Noëlle Vervekken, verhaal 27.

Het is een boek vol prachtige verhalen dat ik je zeker aan beveel! Het boek leest vlot en de verhalen in het boek zijn erg goed en origineel geschreven.

Uitgeverij Pelckmans, bedankt voor dit recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s