Recensie: Op zoek naar Ida

Op zoek naar Ida is geschreven door Nathalie Le Blanc. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Pelckmans in 2021. Het boek telt 405 pagina’s en is een paperback of e-book.

De flaptekst

‘Dit is Ida. Herken jij de vrouw op dit schilderij? Dan willen wij graag van jou horen.’ Op de televisie ziet Cato het beeld van een jonge vrouw voor een raam waar zonlicht doorstroomt. De zoon van wereldvermaard schilder Alexander Halow vertelt in een talkshow dat hij op zoek is naar het model dat zijn vader decennia geleden schilderde. En ja, Cato en haar familie kennen dat beeld, want ze hebben een foto van hun mémé Ida die exact lijkt op het schilderij. Op een vergadering in het Brusselse museum, waar de onlangs overleden Halow binnenkort een overzichtstentoonstelling heeft, leert Cato naast de interessante directeur Toon ook de knappe Rik kennen, die zijn eigen link met het schilderij claimt. De zoektocht naar Ida gooit Cato’s leven overhoop en niet alleen omdat haar familie misschien een meesterwerk in handen krijgt.

15 mei 1940. Duitse troepen zijn België binnengevallen en terwijl de bommen op Oostende vallen, vlucht vissersdochter Ida Laga met haar familie het Kanaal over. Na een tussenstop in Londen komen de Laga’s in Wales terecht. Als Ida na een zwaar bombardement op de stad Cardiff huilend op een bankje in het park zit, krijgt ze van een hoffelijke jongeman met een wandelstok een zakdoek om haar tranen te drogen.

Mijn mening over dit boek

Ik kreeg dit boek als Blind Date en was erg blij met Op zoek naar Ida. Al meteen na het lezen van de flaptekst sprak dit boek mij aan. Ook de cover is erg mooi.

In het boek lees je vanuit het heden, maar ook vanuit het verleden. Namelijk vanuit 1940, waar je vanuit Ida Laga leest. Om het heden lees je vanuit Cato. Deze tijden worden op een fijne manier afgewisseld, waardoor ik het boek niet weg kon leggen.

De personages waren erg goed beschreven. Ik kon me goed inleven in Ida en Cato en ze kwamen echt tot leven in het boek. De andere personages in het boek vond ik ook erg goed beschreven.

Tot het eind blijft de vraag ‘Wie is de vrouw op dit schilderij?’ open. Pas in een van de laatste hoofdstukken wordt bekend gemaakt welke vrouw het model op het schilderij was geweest. Dit maakte me erg nieuwsgierig naar het einde.

De gebeurtenissen volgen zich in een rap tempo op en hierdoor kon ik niet stoppen met lezen. Het boek leest vlot en ik had hem veel te snel uit, terwijl het een dik boek is, meer dan 400 pagina’s. Nathalie Le Blanc heeft een prachtige schrijfstijl, die het verhaal tot leven heeft laten komen.

Ik raad dit boek dan ook zeker aan en geef Op zoek naar Ida 4.5 sterren.

Voor deze recensie las ik een recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s