Recensie: De Witte Roos

De Witte Roos is geschreven door Amanda Barratt. Het boek is vertaald door Jaap Slingerland. April 2021 kwam deze oorlogsroman uit bij KokBoekencentrum. Het boek is als paperback en als e-book beschikbaar en telt 414 pagina’s.

De flaptekst

München, 1942. Sophie Scholl laat zich aanvankelijk meevoeren in de droom van een nieuw Duitsland, totdat ze de waarheid achter Hitlers daden begint in te zien. Samen met een aantal andere studenten begint ze de verzetsgroep Die Weisse Rose.

Annalise Brandt is de dochter van een SS-officier die naar München is gekomen om kunst te studeren. Ze is opgevoed met het idee dat Adolf Hitler de door God uitverkoren leider van Duitsland is. Maar hoe beter ze Sophie en haar vrienden leert kennen, hoe meer ze de nazipropaganda in twijfel begint te trekken. Het is het begin van een dubbelleven: overdag studeren, ’s nachts antinazipamfletten verspreiden.

Alles verandert wanneer de Gestapo hen op het spoor komt, en alle leden van de groep de consequenties van hun ontrouw aan het regime onder ogen moeten zien.

Mijn mening over dit boek

Ik heb al veel oorlogsromans gelezen en toen ik de flaptekst van deze las wilde ik hem meteen lezen. Ook de cover van dit boek is echt prachtig. Het ziet er een beetje mysterieus uit.

Het verhaal

Een Witte Roos is een waargebeurd verhaal. Dit maakt het nog heftiger dan het verhaal al is. Een aantal personages zijn er wel bij bedacht, maar onder andere het hoofdpersonage Sophie Scholl en haar broer hebben echt bestaan.

De gebeurtenissen, omgeving en personages zijn ontzettend goed beschreven. Met een fijne schrijfstijl weet Amanda Barratt het verhaal tot leven te laten komen. Ik kon het boek tijdens het lezen dan ook niet wegleggen: ik moest weten hoe het afliep.

De personages

In het boek lees je vanuit meerdere perspectieven: die van Sophie Scholl, Annalise Brandt en Kirk. Soms verandert het perspectief naar nog een ander perspectief. Ik kon me in deze personages goed inleven. Hun gedachten werden goed beschreven en hun daden goed uitgelegd.

De personages moeten moeilijke keuzes maken. De twijfels die ze om deze keuzes hebben zijn goed beschreven. Alle personages hebben wel een verhaal en niemand weet wie er te vertrouwen is. Iedereen kan een verrader zijn.

Conclusie

De Witte Roos is een prachtige oorlogsroman die ik zeker aanraad. Ik geef dit boek dan ook 4.5 sterren.

Uitgeverij KokBoekencentrum, bedankt voor dit recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s