Recensie: Code Danzig

Code Danzig is geschreven door Erik Swaving Dijkstra. Dit boek telt 238 pagina’s en kwam april 2021 uit bij uitgeverij Stili Nova.

De flaptekst

‘Post, je kent mijn stem, ik ben het, Sas in Berlijn. Ik heb nog maar één ding te zeggen: morgenvroeg, bij het aanbreken van de dag.’ Hij pauzeerde een seconde. ‘Hou je taai!’
‘Brief 210 ontvangen dus?’, klonk het krakerig uit de hoorn.
‘Ja, brief 210 ontvangen, ik ben honderd procent zeker.’

De aanval op Nederland werd 19 keer vastgesteld en de waarschuwingen van Sas leken keer op keer loos alarm. Tot 9 mei. Die avond onderschepte de Gestapo de gesprekken van Sas met het Algemeen Hoofdkwartier in Den Haag. Iedere seconde dat hij de lijn openhield, was het risico groter dat er een Duitse interventie op het gezantschap zou plaatsvinden.

Het rotsvaste vertrouwen dat Nederland door zijn neutraliteit buiten de oorlog zou kunnen blijven, brokkelde in 1939 af. Men wilde een extra paar ogen in Berlijn. Majoor Sas was door zijn studie aan de Kriegsakademie begin jaren ’30 de ideale kandidaat om als militair-attaché opnieuw op het gezantschap in Berlijn te stationeren. Hans Oster, die hij op de Kriegsakademie leerde kennen was inmiddels een hoge officier bij de Abwehr, de Duitse militaire geheime dienst. Uitgerekend hij informeerde Sas in het geheim over de aanvalsplannen van zijn land. Sas getuigde eenmalig voor de parlementaire enquêtecommissie. Dit was aanleiding voor een reeks vervolgverhoren van diverse betrokkenen.

Mijn mening over dit boek

De flaptekst van het boek sprak me aan. Het boek klonk spannend en dat was het ook. Ook speelt het boek zich in de oorlog af, een genre dat ik vaak en graag lees.

Het duurde even voor ik in het verhaal zat. Dit gebeurde later in het verhaal wel, naarmate de gebeurtenissen sneller na elkaar kwamen en het tempo wat verhoogde.

In het boek wordt afgewisseld tussen de oorlog en zijn getuigenis. Dit zorgde voor afwisseling en maakte me nog nieuwsgieriger naar de rest van het boek.

Het boek is opgedeeld in 2 delen en meerdere hoofdstukken. Deze twee delen heten ‘Ontkenning’ en ‘Aanval’. Dit maakte het verhaal nog overzichtelijker. De hoofstukken zijn lang en daar gebeurt dan ook veel in.

In het boek volg je Sas. Hij is erg goed beschreven, net als de andere personages. Ik kon goed met Sas meeleven en dit was erg fijn tijdens het lezen. De omgeving en gebeurtenissen in het verhaal zijn ook goed beschreven.

Achterin staat nog een nawoord die het een en ander over de personages en het verhaal verklaard en verduidelijkt. Dit vond ik nog een goede toevoeging aan het verhaal. Net als de kaart achterin het boek, die de aanvalstechniek van Duitsland nog liet zien.

Ik raad dit spannende boek dan ook aan. Ik geef het boek 3.5 sterren.

Voor deze recensie heb ik een recensie-exemplaar ontvangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s