Recensie: List en Leugens (De kraaien #1)

List en Leugens is geschreven door Leigh Bardugo. Het boek is vanuit het Engels vertaald door Merel Leene en kwam uit bij uitgeverij Blossom Books. Het boek telt 538 pagina’s.

De flaptekst van List en Leugens

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…

Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Mijn mening over dit boek

Wauw, de nieuwe edities van de Kraaienduologie zijn echt prachtig! De cover van List en Leugens ziet er een beetje onheilspellend uit, met al het zwart en rood en is ontzettend mooi. Deze duologie is onderdeel van de Grishaverse, maar is ook los te lezen.

Verhaal

Het boek was nog dikker dan ik dacht, wel 538 pagina’s! Dit vond ik zeker niet erg, want na het lezen van List en Leugens wilde ik meteen verder lezen in het tweede deel: Kraai en Koninkrijk. Ik wilde namelijk graag lezen hoe het verder ging.

Aan het begin van het boek staan twee prachtige kaarten. Een daarvan kende ik al van de andere boeken, de kaart van de landen waar het boek zich afspeelt. Deze is mooi en gedetailleerd gemaakt, net als de kaart die daarna komt, de kaart van het ijsfort. Deze kaarten waren handig om tijdens het lezen soms even naar terug te bladeren.

Het verhaal was erg spannend. De gebeurtenissen stapelde zich op en List en Leugens zat vol plotwendingen. Het boek was spannend tot en met het einde. Leigh Bardugo heeft een fijne schrijfstijl en beschreef het verhaal levendig. Ik zat dan ook helemaal in het verhaal en kon het boek niet wegleggen.

Ik kende de wereld van List en Leugens al, omdat ik al een aantal boeken van de Grishaverse heb gelezen. Ik vond het dan ook erg leuk om nog eens terug te gaan naar de wereld van de Grisha, maar dan vanuit een ander perspectief en op een ander moment.

Personages

In het boek las je vanuit verschillende perspectieven, onder andere die van Kaz Brekker, een van de hoofdpersonages. Hij is net als de andere personages goed beschreven en kwam tot leven in het boek. Ik kon me in hem inleven.

Kaz neemt een team mee en vanuit de perspectieven van die personages lees je ook. Deze personages zijn allemaal zo verschillend, maar hebben ook dingen gemeen. Ik vond ze goed beschreven en kon me in elk personage inleven.

Conclusie

List en Leugens is een spannend boek vol plotwendingen. Leigh Bardugo is een van mijn favoriete schrijfsters en ook dit boek is geweldig. Ik kon het boek niet wegleggen en de personages waren goed beschreven. Ik geef dit boek dan ook 5 sterren en kan niet wachten om in het volgende deel te beginnen.

Uitgeverij Blossom Books, bedankt voor dit recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s