Interview: Lara Reims

Lara Reims boeken ontdekte ik toen ik er twee voor de Jonge Jury las. Nu heb ik 4 van de 5 boeken gelezen, de vijfde staat nog op mijn lijstje om te gaan lezen. Lara Reims schrijft leuke sciencefiction jeugdboeken die ik je kan aanraden!

‘Upgrade’, is je debuut. Heb je daarvoor ook al manuscripten geschreven?

Ik heb voor het verhaal van Rémi wel eens iets voor volwassenen geprobeerd, maar dat is nooit zo ver gekomen als Upgrade. Dit is het eerste verhaal dat ik voor jeugd heb geschreven, dat had ik nog nooit eerder gedaan. Ik vond het zo leuk dat er inmiddels vijf boeken zijn.

Welk van je boeken vond je het moeilijkste om te schrijven?

Het schrijven vind ik nooit moeilijk, alleen maar heel erg fijn om te doen. Het schrijven van het einde van Home, het laatste deel van het verhaal over Rémi, vond ik wel heel zwaar, niet omdat ik niet wist hoe het af moest lopen maar omdat ik niet uit de wereld van de trilogie wegwilde. Dat heb ik wel een tijdje uitgesteld. Als je zo intensief drie boeken lang met personages, hun verhaal en hun omgeving bezig bent, is het best lastig om daar afscheid van te nemen. Dat lukt ook niet helemaal; steeds weer duiken er stukjes van die wereld en eigenwijze types die nog wat te zeggen hebben in nieuwe verhalen op ;).

Werk je ook al aan een ander boek? 

Ja, het laatste boek dat is uitgekomen is Lucht, een toekomstverhaal over Mars en de actualiteit, een standalone. Ik heb naast YA een boek voor iets jongere lezers geschreven, Levy en het witte wonderdoosje, over een meisje met een te druk hoofd dat leert beter met haar moeilijkheden om te gaan. In oktober komt er weer een jeugdboek en in het voorjaar komt er een nieuwe YA. Ik ben voorlopig nog niet klaar ;).

Zijn er nog andere genres dan jeugdboeken die je zou willen schrijven?

Daar twijfel ik over. Misschien probeer ik nog eens iets anders; het schrijven voor jeugd zal ik wel altijd blijven doen. Ik denk met heel veel plezier terug aan de boeken die ik zelf las toen ik jong was en het idee dat ik voor een jongere zo’n boek kan maken maakt me erg gelukkig. Lezen is en was heel belangrijk voor me, het liefst liet ik me opsluiten in de bibliotheek. Daarbij houd ik van de verhalen die je voor jeugd kunt schrijven, ik vind het leuk om personages te maken die volop in ontwikkeling zijn en die zich bezighouden met vragen die nu en morgen spelen.

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een boek?

Het schrijven vind ik alleen maar fijn, het verschijnen van een boek is wel heel spannend. Het allerleukste aan het schrijven vind ik als ik het verhaal heb uitgedacht en het in kan gaan vullen, als de personages zelf gaan praten en het overnemen. Dat voelt magisch. Het controleren van drukproeven, iets wat er ook bij hoort, vind ik een stuk minder leuk om te doen…

Sinds wanneer schrijf je verhalen?

Als kind schreef ik dit verhaaltje, dat ik laatst kreeg van een familielid die het bewaard had:

Guus was zes lichtweken oud.

Hij vond het maar saai in het jaar 2933. Hij wou naar 4002. Dus hij stapte in zijn teletijdmachine en ging er heen. Hij liep er wat rond. Plotseling gaf hij een schreeuw en keerde terug naar het jaar 2933. Want, hij begon trek te krijgen.

Daarna schreef ik een hele tijd niets, en nu zijn er vijf boeken die in essentie misschien wel allemaal terug te brengen zijn tot bovenstaande verhaaltje ;).

Welke genres lees je zelf graag?

Romans, verhalenbundels, gedichten, en sciencefiction. Ook jeugdboeken lees ik nog steeds graag.

Heb je een schrijftip die je aan anderen zou willen meegeven?

De belangrijkste schrijftip is: geniet ervan. Van het schrijven, van het maken van iets wat er nog niet was, van het spelen met taal. Van het maken van een wereld waar je anderen in mee kunt slepen, van het moment waarop je personages een eigen leven gaan leiden. Dat is het mooiste wat schrijven mij heeft gebracht.

Nog een schrijftip: ga niet zitten wachten op inspiratie. Het is, hoe leuk het ook is, vooral een kwestie van gaan zitten en hard werken.

En als laatste: lees. Veel, verschillende soorten boeken. Daar leer je heel veel van, je leert wat je mooi vindt, wat niet.

9. Is er nog iets anders dat je kwijt wilt?

Een grote ontdekking toen mijn eerste boek bij HamleyBooks uitkwam was de wereld van de boekenbloggers. Jullie doen zoveel voor lezers en schrijvers, geweldig om te zien hoe jullie je enthousiasme voor boeken overbrengen. Dank daarvoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s