Interview: Pamela Sharon

Pamela Sharon is de auteur van ‘De geur van groen’ en ‘Wie ik gisteren was’. ‘De geur van groen’ heb ik zelf al gelezen en daar heb ik ontzettend van genoten. Het is een van mijn favoriete boeken!

‘De geur van groen’, is je debuut. Heb je daarvoor ook al manuscripten geschreven?

Voor ‘De geur van groen’ schreef ik al veel maar nooit echt serieus. Ik heb nooit het idee gehad dat mijn schrijven goed genoeg was om uitgegeven te worden, dus was het meer een leuke hobby. Samen met een vriendin schreef ik online over een elite school, en uiteindelijk gebruikte ik dat voor het eerste boek dat ik ook echt af schreef, maar echt goed was het niet haha. Ook deed ik ieder jaar met de National Novel Writing Month en schreef ik ieder jaar een ‘boek’ maar daar deed ik verder niets mee. Via schrijfplatformen als Wattpad en Sweek kreeg ik leuke en positieve reacties en kwam ik op shortlists van wedstrijden terecht. Dat gaf me uiteindelijk het zelfvertrouwen om het schrijven serieuzer aan te pakken.

‘Wie ik gisteren was’, kwam laatst uit. Vond je die makkelijker of moeilijker om te schrijven dan dgvg?

‘De geur van groen’ was heel moeilijk omdat ik voor dat verhaal alles vanuit een blind meisje moest schrijven. Daar heb ik heel lang en goed over na moeten denken. Bij iedere zin die ik schreef moest ik dat in mijn achterhoofd houden. ‘Wie ik gisteren was’ bestaat uit twee verhalen die ik los van elkaar heb geschreven en later in elkaar over heb laten lopen. Ook dat vond ik erg lastig. Ik maak het mezelf graag moeilijk, om mezelf uit te dagen, dus ik denk dat ik beide verhalen moeilijk vond om te schrijven. 
Wat ik wel heel erg merkte bij ‘Wie ik gisteren was’ is dat je toch een soort van druk voelt omdat het een tweede boek is. Bij mijn eerste boek had ik geen idee wat ik moest verwachten, nu weet ik dat beter.

Werk je ook al aan een ander boek? 

Altijd! Mijn hoofd zit vol verhalen en ik wil er zoveel vertellen! Ik ben bezig met een thriller voor volwassenen en een nieuw young adult boek. Daarnaast ben ik gevraagd om een voorleesverhaal over de herfst te schrijven voor een verhalenbundel. 


Zijn er nog andere genres dan YA die je zou willen schrijven?

Oh ja, er zijn zoveel genres die ik leuk vind. Een chicklit of een paranormale thriller, of een kinderboek, of een roman. Ik heb alleen niet genoeg tijd helaas en mijn hart ligt op dit moment wel echt bij YA. 

Wat vindt je het moeilijkste aan het schrijven van een boek?

Doorzetten! En het gevoel dat het niet goed genoeg is. Ook vind ik het eerste hoofdstuk altijd erg lastig. Die herschrijf ik ook het meest omdat ik vind dat die de rest van je boek moet dragen. 


Sinds wanneer schrijf je verhalen?

Ik schreef al verhalen op de basisschool, ik maakte ze alleen nooit af haha. Op de basisschool wilde ik journalist of schrijfster worden. Zoals ik al eerder zei schreef ik veel online samen met vrienden, daar is mijn liefde voor schrijven echt mee aangewakkerd. Op Wattpad schreef ik voor het eerst verhalen die anderen konden lezen, voornamelijk YA en chicklit. Mijn account heb ik nog steeds maar ik post er niets meer op en heb alle verhalen eraf gehaald. Toen ik het terug las dacht ik echt; hoe heb ik dit ooit online kunnen zetten, zoveel fouten. Dan merk je echt dat je groeit in je schrijven door het heel veel te doen.

Welke genres lees je zelf graag?

Oeh, eigenlijk van alles! Veel YA en dan het liefst contemporary of boeken die niet te high fantasy zijn. Ik ben niet zo van de ingewikkelde world building met verschillende volkeren enzo. Thrillers vind ik ook leuk maar ik hou echt niet van detective boeken of van die verhalen waar een rechercheur een moord op moet lossen. 

Heb je een schrijftip die je aan anderen zou willen meegeven?

Niet opgeven! Blijf schrijven, ook al heb je soms echt het gevoel dat het bagger is. Schrijven is heel veel oefenen en jezelf uit blijven dagen. Schrijf het verhaal dat je zelf zou willen lezen. Ik denk ook dat het belangrijk is dat je veel leest, daar leer ik echt ontzettend veel van. 


Is er nog iets anders dat je kwijt wilt? 


‘Wie ik gisteren was’ kwam in maart uit en ik ben super benieuwd wat iedereen ervan gaat vinden! Het is een heel ander boek dan ‘De geur van groen’. En verder wens ik iedereen een hele fijne dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s