Recensie: Hier ben je veilig

Hier ben je veilig is geschreven door Damian Barr. Het boek kwam 2021 in Nederland uit bij uitgeverij Mozaïek. Het boek telt 320 pagina’s.

Flaptekst ‘hier ben je veilig’

Een rauwe, op waargebeurde feiten gebaseerde roman over twee oerkrachten: macht en liefde.

‘Hier ben je veilig’ van Damian Barr is een op waargebeurde verhalen gebaseerde roman die zich afspeelt in Zuid-Afrika – van de Boerenoorlog tot de wrede strafkampen voor tienerjongens vandaag de dag.

Zuid-Afrika, 1901. Tijdens de Boerenoorlog worden Sarah en haar zoontje afgevoerd naar concentratiekamp Bloemfontein. Voor hun eigen veiligheid, zo verzekeren de Britten hun.

Een eeuw later heeft een nazaat van Sarah op hetzelfde terrein een paramilitair trainingskamp gesticht. Hier worden tegendraadse jongens getransformeerd tot echt mannen, zo beloven ze. Het wordt de zestienjarige Willem bijna fataal.

Een op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal dat laat zien hoe extreme omstandigheden tot extreme opvattingen kunnen leiden.

Mijn mening over dit boek

Ik wist niet precies wat ik kon verwachten bij dit boek. Ik werd dan ook telkens verrast tijdens het lezen.

Verhaal

Het boek startte met een proloog die een kijkje in de toekomst gaf. Dit maakte me meteen nieuwsgierig voor de rest van het boek en trok me in het verhaal.

Daarna las je een stuk vanuit de dagboeken van Sarah van der Watt. Hier moest ik wel even inkomen, maar uiteindelijk zat ik daar helemaal in en las het erg vlot en prettig.

Ik kon het boek niet wegleggen. Er waren meerdere verhalen en verhaallijnen met elkaar verbonden en ik móést gewoon doorlezen om erachter te komen hoe alles in elkaar zat.

Het boek is ook nog eens op waarheid gebaseerd, wat het nog heftiger maakte. Verder is het ook een onderwerp waar ik nog weinig over gelezen had, wat het nog interessanter maakte.

Personages

De personages zijn goed uitgewerkt en beschreven. Ik kon me in de personages inleven en de gedachten en gevoelens van de personages van wie je uit hun perspectief werkt zijn goed beschreven.

Er zitten veel personages in, maar allemaal zijn ze goed beschreven en ik wist telkens wie welk personage was. Wat bij het lezen erg fijn was.

Conclusie

Hier ben je veilig is een heftig en prachtig verhaal met goed beschreven personages. Ik raad het boek dan ook zeker aan en geef hem 4.5 sterren.

Uitgeverij Mozaïek, bedankt voor dit recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s