Interview: Sophie Jansen

Sophie Jansen is de auteur van ‘Volg me’ en ‘Weg van jou’. Twee boeken waar ik heel erg van heb genoten en aanraad.


Je hebt al twee boeken geschreven: ‘volg me’ en ‘weg van jou’. Welke vond je het leukste om te schrijven?


Het leukste boek om te schrijven was ‘Volg me’. Ik had heel duidelijk voor ogen wat voor een verhaal ik wilde vertellen. Doordat ik mijn leerlingen uit de tweede klas geregeld om feedback vroeg, maakte dat het werken aan het boek nog leuker. Ik werd enthousiast door de betrokkenheid van mijn leerlingen.  

Hoelang schrijf je al?

Ik schrijf nu ongeveer vier jaar. Vroeger schreef ik al vaak korte verhalen of gedichten, maar echte verhalen schrijven doe ik dus nog niet zo lang.  

Werk je al aan een nieuw boek? Zo ja, kun je daar alvast iets over vertellen?


Ja, ik werk aan een nieuw boek! Dit nieuwtje is dus vers van de pers, haha. Ik wilde heel graag in dezelfde stijl als mijn eerste boek schrijven. Het verhaal speelt zich in ieder geval af op de middelbare school en wordt verteld vanuit twee perspectieven. Ik worstel nog enorm met de karakters en het verloop van het verhaal, dus ik heb morgen al een brainstormsessie ingepland. Na de vakantie vraag ik mijn leerlingen om advies, omdat zij mij vaak op goede ideeën brengen. 

Hoe begin je met het schrijven van een boek? Schrijf je het plot eerst helemaal uit, begin je ‘gewoon’ of doe je het anders?

Dit is dus per schrijver zo verschillend. Laatst vertelde een schrijver dat hij tijdens het verhaal nog veel wijzigt. Dit doe ik ook, maar ik wil wel van tevoren helder hebben hoe de grote lijnen lopen. Ik heb wel halverwege mijn tweede boek alles omgegooid en veranderd, dus het is niet zo dat ik een vaste tactiek hanteer.  

Is er een ander genre dat je nog eens zou willen uitproberen om te schrijven?

Ik vond het schrijven van een thriller enorm leuk om te doen, maar ook heel lastig. Hier zou ik wel beter in willen worden. 

Welk genre lees je zelf graag?


Zelf lees ik heel graag Young Adult-boeken en thrillers.  

Heb je nog een schrijftip die je aan anderen zou willen meegeven?

Ik heb twee dingen die mij heel erg helpen: vragen om feedback en je tekst hardop voorlezen. Dat klinkt misschien gek, maar het helpt mij fouten of rare zinnen te signaleren. Door het voor te lezen, besef ik beter wat ik heb opgeschreven en hoe dit binnenkomt bij de lezers.  

Is er nog iets anders dat je kwijt wilt? (Zo niet, dan laat ik deze vraag weg.)

Ik vind het enorm leuk hoe mijn eerste boeken ontvangen zijn. Leerlingen waren enthousiast, maar ook jongeren die ik niet ken. Ik hoop dat mijn boeken een stukje herkenbaarheid bieden: je bent niet alleen, iedereen heeft dingen om mee te dealen en je staat niet alleen. Dit klinkt heel cliché, maar ik meen het voor de volle 100%.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s