Recensie: De hel (Blossom Books editie)

De hel is meer dan 700 jaar oud en geschreven door Dante Alighieri. Het is vertaald door Lies Lavrijsen en geïllustreerd door Sophie Pluim. Deze editie is in maart 2021 uitgeven door Blossom Books en hoort bij hun serie wereldklassiekers.

De samenvatting:

Na Romeo & Julia, Frankenstein, Jekyll & Hyde en Dickens’ Kerstverhaal vullen we ons rijtje wereldklassiekers aan met De goddelijke komedie. De hel, van Dante Alighieri. De hel is een verslag van de reis door een van de drie rijken van het hiernamaals en geldt als een van de hoogtepunten uit de (Italiaanse) literatuur. Lies Lavrijsen bewerkte de poëtische tekst uit de veertiende eeuw tot een prettig leesbaar verhaal. Ze geeft met voetnoten bovendien extra toelichting bij de verschillende personages. De hel is geïllustreerd door Sophie Pluim en uitgegeven met linnen omslag, folieopdruk en geïllustreerde beginkapitalen.

Wat vond ik hiervan

Wauw, wat is dit boek toch prachtig vormgegeven. Allereerst de cover, die is ontzettend mooi gemaakt. Maar dat was nog niet alles, aan de binnenkant van het boek staan ook een paar mooie illustraties.

Dante heeft de hel ingedeeld in negen kringen. Aan het begin van het boek is hiervan ook een illustratie te zien, waar ik tijdens het lezen vaak naar teruggebladerd heb. Deze illustratie maakte het overzichtelijker, want het zit nog best ingewikkeld in elkaar.

Wat ik aan deze editie ook erg fijn vond is dat er heel veel voetnoten zijn. Op bijna elke pagina wel een. Dit klinkt heel veel, maar het heeft het lezen niet ingewikkelder gemaakt. Het heeft me ook niet uit het verhaal gehaald. In tegendeel, het maakte juist dat ik het verhaal meer begreep en wist wie de personages waren. Ook wordt er soms achtergrondinformatie gegeven, kortom: het heeft het lezen voor mij makkelijker gemaakt.

Ik denk niet dat ik dit 700 jaar oude verhaal gelezen had, als Blossom Books deze editie niet gemaakt had. Het boek is niet alleen mooi vormgegeven en met handige voetnoten, de tekst is ook fijner leesbaar gemaakt. Ik heb erg van dit boek genoten en raad hem je dan ook aan!

Blossom Books, bedankt voor dit recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s