Recensie: Klara en de zon

Klara en de Zon is geschreven door Kazuo Ishiguro, de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2017. Het boek kwam februari 2021 uit bij uitgeverij Atlas Contact. Het is een paperback, E-book of luisterboek van 352 pagina’s.

De flaptekst van ‘Klara en de Zon’:

‘Klara en de Zon’ van Kazuo Ishiguro (winnaar Nobelprijs voor de Literatuur 2017) gaat over Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na. ‘Klara en de Zon’ is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Kazuo Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik de flaptekst van dit boek las, sprak het me meteen aan. Klara en de Zon is een prachtige verhaal, geschreven vanuit een bijzonder perspectief. Het boek leest namelijk vanuit een robot, vanuit Klara.

Ik vond Klara erg goed beschreven. Ik kon me in haar inleven, ondanks dat ze een robot is. Aan sommige gedachten merk je wel dat ze anders denkt en sommige dingen begrijpt ze minder goed. Ook Klara heeft gevoelens en denkt zelf over dingen na.

Het is een mooi verhaal. Ik kon het boek nauwelijks wegleggen, want het is met een goede schrijfstijl geschreven. Het boek staat vol mooie zinnen en er gebeurde altijd wel iets. Dit zorgde ervoor dat ik in het verhaal bleef en niet afgeleid raakte.

Het boek bestaat uit verschillende delen, wat het wat lezen overzichtelijker maakte. Ook zat er veel spanning en diepgang in.

Ik raad dit boek zeker aan. Dit prachtige verhaal geef ik 4 sterren.

Uitgeverij Atlas Contact, bedankt voor dit recensie exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s