Interview met Cis Meijer

Cis Meijer is de auteur van onder andere Jacht en Moordspel. Jacht is ook een van de tien leestips van de Jonge Jury. Zelf heb ik Jacht al gerecenseerd, klik hier voor die recensie.

Op 22 februari komt ‘Team 3: het duistere pretpark’, uit. Een boek voor 9+. Je hebt ook al een aantal jeugdthrillers geschreven. Voor welke leeftijd schrijf je het liefst?

“Ik schrijf voor allebei de leeftijden heel graag. Nog steeds geniet ik erg van het schrijven van jeugdthrillers. Maar ik weet niet voor welke ik het liefst schrijf. Ze hebben allebei ‘voordelen’ om te schrijven. De boeken voor 9+ zitten qua verhaal wat minder complex in elkaar, dus die schrijf ik makkelijker en sneller. En dat is ook fijn. Het schrijven van mijn jeugdthrillers duurt langer en geeft me meer uitdaging. Omdat ik er langer aan werk, en de verhalen iets serieuzer  zijn, zit ik zelf ook ‘dieper’ in het verhaal. En ik praat ook met middelbare schoolleerlingen over mijn thema’s en jeugdthrillers. Leerlingen geven me input en feedback en dat vind ik ook een heel leuk aspect aan het schrijven van verhalen voor 12+.”

Heb je een favoriet boek, van je eigen boeken?

“Ik noem als favoriet vaak Moordspel en Verdoofd. Verdoofd omdat het mijn eerste boek was. Dat schreef ik tijdens mijn schrijfopleiding en ik wist toen niet dat het een boek zou worden. In Parijs was ik op vakantie en toen ik daar liep kreeg ik zoveel inspiratie om Verdoofd uit te werken. Daar heb ik erg mooie herinneringen aan. Het idee voor Moordspel kreeg ik door een jeugdherinnering. Ik was echt bang voor een docent, en het idee om leerlingen wraak te laten nemen op hun gemene docent vond ik interessant om uit te werken. Het is naar mijn mening een sterk verhaal geworden met originele details. Zo komen er vleermuizen in voor die een belangrijke rol spelen en tot aan de ontknoping onderdeel zijn van het verhaal en de setting.”

Je schrijft natuurlijk jeugdthrillers, wordt je zelf niet soms een beetje bang door je eigen boeken?

“Ja, ik word bij elk verhaal wel een keer bang, dat is vooral wanneer ik me inleef in de angst van de personages. Maar zodra het boek af is, is dat gevoel weg. In de jeugdthriller Blackmail, waar ik nu aan werk, loopt mijn hoofdpersoon door een steeg. Het is donker en ze ziet een schim. Ik zoom dan in gedachten zoveel mogelijk in, en doe alsof ik door die steeg loop. Ik vraag mezelf af hoe het er ruikt, hoe de muren aanvoelen, hoe mijn voetstappen en de voetstappen van de schim klinken. Ik vraag me af hoe het voelt als ik klem zit, onmogelijk kan wegvluchten als de schim me insluit. Ook wil ik mijn gedachten van dat moment weten. Uit welke situatie komt mijn hoofdpersoon en hoe is haar karakter? Wat is de schim van plan? Als ik daar dan helemaal in zit, dan voel ik de angst van mijn personages.”

Had je verwacht dat ‘jacht’ een van de tien leestips van de Jonge Jury zou worden?

“Haha, nee ik had niet verwacht dat Jacht een van de tien leestips zou worden. Wat een fijne verrassing was dat! Bij mijn eerdere boeken was het ook niet gebeurd, ik durfde er niet meer op te hopen. Je kunt je voorstellen dat ik echt heel verrast en blij was. Ik krijg ook zulke leuke reacties op Jacht. Veel mensen sturen me via Instagram en Facebook privéberichtjes nadat ze het gelezen hebben. Sommigen zeggen dat ze een hekel hadden aan lezen en dat ze door Jacht een ‘wow’gevoel kregen en nu meteen meer zijn gaan lezen. Dat vind ik zo geweldig. Daar schrijf ik voor!”

Is er een ander genre die je nog eens zou willen uitproberen om te schrijven.

“Ik zou zeker wel eens verschillende genres willen uitproberen. Van humoristisch tot horror en een mix tussen spannend en romantisch. Maar waarschijnlijk blijft het bij thrillers :-).”

Hoe begin je met het schrijven van een boek?

“Ik begin onder andere met een idee over het thema (’s), een sfeer, en vaak ook met een locatie. Vervolgens werk ik een tijdlang intensief aan de plot. Als ik de kern van mijn verhaal in een paar zinnen aan iemand kan vertellen, mag ik van mezelf gaan schrijven. Tijdens het schrijven kunnen er dingen veranderen hoor, maar de basis, of het bouwwerk moet alvast stevig staan. Dat zorgt ervoor dat ik daarna makkelijker schrijf van hoofdstuk naar hoofdstuk. Maar soms heb ik veel beelden in mijn hoofd aan het begin van het schrijfproces en dan kan het zijn dat ik meteen het einde alvast ruw opschrijf. Het werkt erg fijn om dan daar naartoe te werken.”

Lees je zelf ook graag? En welke genres?


“Ik lees zelf heel graag. Thrillers, komische verhalen en af en toe een roman.”

Heb je een schrijftip die je zou willen meegeven aan anderen?

“Probeer bij het schrijven van ieder hoofdstuk vooraf te bedenken wat de kern van dat hoofdstuk moet zijn en hoe het hoofdstuk moet eindigen. Dat zorgt ervoor dat je niet teveel gaat uitwaaieren en niet meer weet hoe je moet eindigen. Dat is in ieder geval mijn werkwijze. Maar met schrijftips is het ook zo: wat voor de een goed werkt, werkt voor de ander helemaal niet. Dus volg ook vooral je gevoel hierin.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s