Recensie: De bibliotheek van Parijs

De bibliotheek van Parijs is uit het Engels vertaald en als E-book en paperback beschikbaar. Het boek is geschreven door Janet Skeslien-Charles en uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Het is een roman, die zich in de tweede wereldoorlog afspeelt en telt 353 pagina’s. Het boek kwam januari 2021 uit.

Flaptekst ‘de bibliotheek van Parijs’

Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?

Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?

Wat vind ik van dit boek?

Ik lees vaak boeken over de tweede wereldoorlog. Toen ik de flaptekst over ‘de bibliotheek van Parijs’ las, sprak het boek me meteen aan. Het boek past ook wel bij mijn naam. Booksandparis. Alhoewel mijn naam niets met Parijs te maken heeft;).

Ik begon met lezen en ik zat er snel in. Wel vond ik dat er wel vaak een infodump was. Er werd dan te veel informatie in een keer gegeven, of er werd te lang over iets doorgegaan. Ik vond het soms een beetje storend, maar om de infodumps heen, las het wel vlot en gelukkig werd het na een paar hoofdstukken minder.

Wat ik erg prettig vond, was dat er meerdere perspectieven waren. Natuurlijk die van Odile, maar ook Lily, die na de oorlog in hetzelfde dorp als Odile woonde. Verder las je ook soms uit een ander personage. Dit hield mijn aandacht bij het verhaal en zorgde voor afwisseling.

Ik kon me goed in de personages inleven, voor in Odile. Alle personages waren echt een persoon. Ze hadden eigen karaktereigenschappen, die ook echt naar voren kwamen.

Het boek was op een prachtige manier beschreven. De wereld van Odile kwam echt tot leven. De oorlog werd ook goed beschreven.

Ik raad dit boek ook zeker aan. Het is een mooi boek over de Amerikaanse Bibliotheek in Parijs ten tijde van de tweede wereldoorlog. Ik geef dit boek 4.5 sterren.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, bedankt voor dit recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s