Interview met Jen Minkman

Jen Minkman schrijft niet alleen boeken, ook heeft ze de uitgeverij Dutch Venture Publishing opgestart. Ik mocht haar interviewen!

Je hebt al een aantal boeken geschreven, hoeveel precies?

“Inmiddels al elf die op mijn naam staan en ik sta ook in een aantal verhalenbundels. Sinds 2020 schrijf ik voor Hamley Books en daar komt mijn nieuwste boek ook uit.”

Welk boek, van je eigen boeken, vond je het leukste om te schrijven?

“Ik vond elk boek ontzettend leuk om te schrijven, maar ik heb denk ik de meest nostalgische gevoelens bij het eerste boek dat ik schreef en ook daadwerkelijk afmaakte: Schaduw van de tijd. Destijds had ik nog geen uitgever en kon ik er zolang over doen als ik wilde, dat had ook wel iets, moet ik zeggen”

Je hebt in 2016 ‘Dutch Venture Publishing’ opgericht, hoe combineer je dat met schrijven?

“Eigenlijk is dat niet eens zo moeilijk omdat ik grotendeels zelf mijn tijd kan indelen. Het was moeilijker toen ik ook nog op een middelbare school werkte, maar daar ben ik in 2017 mee gestopt. Er zijn periodes dat ik veel aan het uitgeven werk, maar ook periodes waarin ik vooral veel schrijf en dan taken grotendeels aan freelancers uitbesteed.”

Welk genre zou je nog eens willen uitproberen om te schrijven?

“Pure SF of jeugdboeken, of een combinatie daarvan. (Ik was vroeger helemaal verslaafd aan de boekjes van de Euro-5, die werden uitgegeven door Kluitman!)”

Werk je nu aan een nieuw boek? Zo ja, kun je daar al iets over vertellen?

“Ik ben net klaar met het schrijven van Koning van het Sintelwoud. Ik heb ook al een nieuw project op de planning staan, maar daar werk ik nu nog even niet aan, ik heb pauze nodig en voor dat verhaal moet ik een HOOP onderzoek doen 😊 (dat vind ik gelukkig wel leuk). Momenteel ben ik alleen bezig met een kort verhaal afronden dat in een bundel komt die ik dit jaar nog wil uitgeven. Een collectie van korte verhalen van mijn hand waarvan er een aantal nog niet eerder verschenen zijn of nooit op papier (alleen in eboekformaat). Dus dat komt er in elk geval in 2021 nog aan!”

Wat vindt je het moeilijkste aan het schrijven van een boek?

“De rust in mijn hoofd vinden om er helemaal voor te gaan. Soms wil ik tien dingen tegelijk doen en daar word ik extreem rusteloos van. Als ik eenmaal hyperfocus op een boek heb, doe ik niet veel anders meer, eerlijk gezegd, maar ik moet wel eerst ‘in the zone’ komen, haha!”

Welke genres lees je zelf graag?

“Ik lees graag YA (fantasy/SF/dystopian) en romantiek (dus exact het soort boeken dat ik uitgeef) maar ik lees ook veel non-fictie over sociale systemen, psychologie, economie en politiek.”

Heb je een schrijftip die je aan anderen zou willen meegeven?

“Ja: schrijf wat je wilt. Mensen voelen vaak een hobbel bij het idee dat hun eerste versie niet goed genoeg zal zijn of mensen het misschien niet willen lezen, maar het punt is dat je het ook nooit goed genoeg kunt maken of überhaupt iets kunt schrijven wat mensen willen lezen als je het niet doet, als je niet begint. Vergelijk het met leren lopen. Dat kon je ook niet in 1x, maar dat heeft je niet tegengehouden (tenminste, in de meeste gevallen niet).”

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s