Interview met Daniëlle Bakhuis

Fotograaf: Barbara Trienen 

Ik mocht Daniëlle Bakhuis interviewen. Ze heeft al elf boeken op haar naam staan, onder andere ‘de Executie’, ‘zes seconden’ en ‘het huis zonder einde’. Ik heb ‘het huis zonder einde’ gerecenseerd, dus mocht je het leuke vinden om die recensie te lezen. Klik dan hier.

Je hebt een kort verhaal vo or het 3PAK geschreven. Vindt je dat moeilijker of makkelijker om te schrijven dan een heel boek? 

“Beiden, eigenlijk. Het is makkelijker omdat je beknopter moet schrijven: minder personages, minder plotwendingen, minder uitweiding. Je hoeft dus letterlijk minder werk te doen. Aan de andere kant is het lastiger, juist omdat je zo snel to the point moet komen. Bij mijn 3PAK-verhaal De Virgin begint het verhaal vlak vóór de finale waarbij Hannah haar maagdelijkheid op tv verliest. Hoe ze daar gekomen is, wat haar familie van haar besluit vindt en al dat soort vragen, kon ik alleen in korte bijzinnetjes verwerken in verband met het beperkte woordenaantal.”

Schrijf je liever jeugdhorror of voor Young Adult? 

“Ik moet hier toch ook weer beiden op zeggen, haha! Jeugdhorror is fijn omdat het lekker duister mag zijn en er veel vaart in zit. Het mooie van YA is dat het ook heel erg gaat over de ontwikkeling van de jongvolwassene. Vind ik ook fijn om mezelf in te verliezen.”

Kun je alvast iets vertellen over het volgende boek dat je aan het schrijven bent? 


Yes! Mijn volgende boek heet De laatste uren van Josephine Donkers en is een novelle in Best Of YA XS. Het lichaam van de 17-jarige Josephine Donkers wordt onderaan een klif gevonden. De twee vriendinnen met wie Josephine op vakantie gaat, hebben allebei een andere versie van hun laatste avond. Wat is er precies gebeurd en wie vertelt de waarheid? Dit boek was ontzettend leuk om te schrijven, omdat het je telkens de andere kant op slingert.” 

Wordt je weleens bang van je eigen verhalen? 

“Ja. In Het huis zonder einde schrijf ik ook: je kunt ook bang zijn voor de dingen waar je niet in gelooft. En dat geldt ook voor de dingen die jezelf verzint. Ik merk dat ik wanneer ik te lang achter elkaar aan een jeugdhorror heb geschreven, ik angstiger ben. Dan vlieg ik al van mijn stoel als de postbode toevallig langs mijn werkkamer loopt.”

Welk genre lees je zelf graag? 

“Ik ben een alleslezer. De boeken die nu op mijn nachtkasje liggen zijn Koningskind (kinderboek), Het Geschenk (non-fictie), Moordgids voor lieve meisjes (YA) en Een week of vier (roman). Ik vind het ook fijn om boeken door elkaar heen te lezen. Ik kijk gewoon per keer waar ik zin in heb.”

Je hebt al een 11 boeken geschreven, welk van die boeken vond je het leukste om te schrijven.

“Ik vond het ontzettend leuk om Het Collectief in De executie te verzinnen. Ik ben ook van plan daar een volgend YA te laten afspelen.”

Heb je een schrijftip die je aan anderen zou willen meegeven? 

“Schrijf het boek waarvoor je zelf naar de boekhandel zou gaan. Wanneer je je toelegt op het schrijven van een boek, ben je zo een jaar kwijt. Je moet echt feeling hebben met je onderwerp/genre om het dag in, dag uit ruimte in te laten nemen in je hoofd.  

En… die meltdown waarvan je ervan overtuigd bent dat het je níet lukt, het nooit gaat lukken en je een wáardeloze schrijver bent, hoort er gewoon bij. Ik kan het weten. Ik heb het elk boek opnieuw 😉 Je kunt het!!”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s