Interview met Lotte van den Noort

Ik mocht Lotte van den Noort interviewen! Ze is de schrijfster van onder andere bloedjuweel, typewriter en unsinkable, die 14 april uitkomt. Heel erg bedankt Lotte!

Ik kijk ontzettend uit naar Unsinkable, die op 14 april uitkomt. Het boek klinkt heel erg leuk. Hoe kwam je bij het idee om het verhaal op de Titanic te laten afspelen?

“Toen ik als klein meisje de film zag (en dan bedoel ik ook echt klein), werd ik niet alleen helemaal verliefd op Leonardo DiCaprio, maar ook op het schip zelf. Het deed iets met me, maar ik wist niet zo goed wat en waarom. Tot een jaar of twee geleden, toen ik niet kon slapen en om 2:00 in de ochtend doelloos YouTube filmpjes ging kijken. Ik ging van video naar video en toen ik mijn telefoon wilde wegleggen, vielen mijn ogen op een aanbevolen filmpje. Een film die verklaarde wat er echt zou zijn gebeurd met de Titanic. Ik ben de hele nacht wakker gebleven, probeerde nog meer filmpjes over die theorie te vinden en binnen een nacht was ik helemaal terug in de wereld van de Titanic en net als vroeger weer geobsedeerd. Daarna besloot ik dat ik hier gewoon iets over moest schrijven.”

Heb je veel onderzoek moeten doen voor het boek?

“Behoorlijk wat, ja. Eigenlijk is dit het eerste boek waar ik echt mijn best op het onderzoek moest doen. Ik kan niet zomaar dingen beschrijven, of over bepaalde personages schrijven, omdat het allemaal echt is gebeurd (los van de theorie gezien) en mensen ook daadwerkelijk hebben bestaan. Ik moest de datums goed hebben, de tijden, zelfs hoe het weer was op bepaalde dagen! Unsinkable is fictie, maar wel met de non-fictie tragedie in de hoofdrol en ook nog  gemengd met de theorie. In het begin was het heel veel puzzelen om alles kloppend te maken, maar dat heb ik met alle liefde gedaan.”

Waarom koos je er voor een Engelse titel?

“Blame my Publisher! Ha ha! Mijn uitgever en ik kwamen samen met deze titel. Ik vond het gewoon veel mooier en pakkender dan ‘Onzinkbaar’. Ik vond dat zo… suf klinken. Maar goed, er komen nog twee andere boeken aan met een soortgelijke titel, dus eigenlijk hebben we het ook met een reden gedaan.”

Je bent ook grafisch ontwerper, hoe combineer je dat met schrijven?

“Ik heb werkelijk geen idee, ik doe het gewoon. Naast grafisch ontwerper en schrijver ben ik ook nog een student mediavormgever. Ik zit nu in mijn derde jaar van de vier. Het is veel, want voor de lockdown deed ik ook nog twee avonden in de week zwemmen en had ik nog een bijbaan in een snackbar, dat baantje ben ik helaas verloren door Covid. Gek genoeg kon ik wel veel beter schrijven en werken voor de lockdown. Nu heb ik zoiets van, ach, ik zit toch thuis, ik doe het morgen wel allemaal. Het is een beetje worstelen in deze tijd, maar het lukt me toch om steeds mijn opdrachten af te maken. Gelukkig.”

Unsinkable moet nog uitkomen, dus misschien vraag ik het iets te vroeg, maar werk je al aan een ander verhaal of boek?

“Yes! In het najaar komt Unwritable uit! Dat is een heruitgave van Typewriter, een boek van mij dat in 2018 is gepubliceerd bij Wolf&Dragon. Unwritable is al helemaal klaar, dus daar hoef ik niet meer aan te schrijven. Hopelijk mag ik de prachtige cover laten zien wanneer Unsinkable uit is! Nu ben ik bezig met het derde en laatste deel van de ‘able’-reeks: Unforgettable. Dat boek verwachten we in het voorjaar van 2022 te publiceren!”

Lees je zelf veel? En welke genres lees je?

“Ja! Ik ben gewoon verliefd op lezen. Ik lees veel YA, heel soms NA en af en toe Feelgood. Sinds kort heb ik een ereader, waardoor lezen makkelijker wordt tussen al het werk en studeren door.”

Hoe ben je begonnen met schrijven?

“Ik schrijf en lees eigenlijk al mijn hele leven. Op de basisschool verslond ik de bibliotheekboeken en vanaf groep 6 schreef ik hele verhalen in notitieboekjes, die mijn leraar dan moest voorlezen aan mijn klasgenoten. Ja, dat moest hij van mij, want ik was er apetrots op. Mijn arme medeleerlingen ha ha.
Toen ik dertien was zag ik in de krant dat een meisje van mijn leeftijd een boek had geschreven en toen dacht ik: dat kan ik ook! Zo begon ik met mijn eerste ‘echte’ verhaal. Dat verhaal kwam uit toen ik veertien was bij Boekscout-YO! Daarna ben ik nooit meer gestopt met schrijven.”

Heb je een schrijftip?

“Lekker cliché, maar schrijf wat je wil schrijven en wat je zelf wil lezen. Alleen dan komen er de beste en mooiste verhalen uit! En maak je verhalen af, ook al loop je even vast. Je kan daarna altijd bijschaven. En voordat je het naar een uitgever stuurt, laat er eerst een paar mensen overheen gaan, mensen van wie je weet dat ze ook eerlijk tegen je durven te zijn. Je gaat veel tegenslagen krijgen en heel onzeker worden, maar uiteindelijk brengt het je steeds een stapje dichterbij je dromen!”

9. Wil je nog iets kwijt?
Ja! Dankjewel voor de liefde die lezers nu al tonen voor Unsinkable! Nooit gedacht dat er zoveel mensen waren die dezelfde liefde voor de Titanic delen. Ik ben een gelukkige auteur. Heel veel hartjes en knuffels naar jullie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s