Recensie: Gevonden

Gevonden is geschreven door Cees van den Berg. Het is een hardcover van 164 pagina’s. Het boek kwam september 2020 uit bij Lemiscaat. Klik hier voor meer informatie over het boek.

Flaptekst

Frietje is zo’n meisje dat wil zorgen voor alle verloren dieren die ze aantreft: zwerfhonden, verdwaalde schildpadden… en een oude man die met zijn pantoffels aan midden op het fietspad staat en niet meer weet wie hij is. Frietje noemt de man ‘meneer Fritz’ en neemt hem mee naar huis. Daar weten haar ouders niet goed wat ze met de situatie aan moeten. De politie wordt erbij gehaald, de zorg wordt ingeschakeld. En voorlopig mag meneer Fritz even blijven logeren, want om hem nou de nacht door te laten brengen in een cel is ook zo wat… Frietje is vastberaden om uit te zoeken wie meneer Fritz is. Haar pogingen om hem zijn geheugen terug te laten vinden, leveren vrolijke situaties op – maar makkelijk gaat het niet. Gaandeweg ontstaat er een bijzondere vriendschap.

Wat vind ik van dit boek?

Frietje is de hoofdpersoon. Ze is zorgzaam, aardig, nieuwsgierig en een doorzetter. Ik leerde haar tijdens het lezen goed kennen en kon me in haar inleven. Haar gedachten en gevoelens werden namelijk goed beschreven.

De man die ze op straat vind noemt ze meneer Fritz. Hij is zijn geheugen kwijt en Frietje wil hem helpen. Dat gaat alleen niet zo makkelijk. Wel zijn haar pogingen soms erg grappig of gebeuren er onverwachte dingen.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken, elk met een plaatje erboven die iets met het hoofdstuk te maken heeft. Zoals een papagaai of een pantoffel. De korte hoofdstukken zorgen er ook voor dat het boek vlot leest.

Het boek leest niet alleen vlot door de korte hoofdstukken. De schrijver: Cees van den Berg, heeft een fijne schrijfstijl. Hij beschrijft momenten, mensen en gebeurtenissen op een leuke en duidelijke manier zonder dat het saai wordt.

Ik kon tijdens het lezen echt een beeld vormen van de omgeving en de personages. Zo wist ik door de beschrijvingen hoe het restaurant van Frietjes ouders, Kip, Friet en Kaviaar, eruitzag. Dat zorgde ervoor dat ik me nog beter kon inleven in het boek en dat maakte het lezen nog leuker.

Het boek zat vol actie. Er gebeurde altijd wel iets. Dat was fijn, want het boek was daardoor niet saai. Wel ging het soms iets te snel van het een naar het ander, wat soms leuk was, maar soms een beetje onduidelijk.

Ik raad dit boek dan ook zeker aan. Ik geef hem 4.5 sterren en raad hem ook aan.

Uitgeverij Lemniscaat, bedankt voor dit recensie exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s