Interview met Astrid Boonstoppel

Deze foto is gemaakt door Bianca Toeps

Astrid Boonstoppel is een van mijn favoriete schrijvers. Beide boeken gaf ik 5 sterren en haar debuut ‘Dit is hoe het ging’ won de Jonge Jury debuutprijs 2020. Zelf schreef ik nog een stukje over de dag van de Jong Jury 2020 dat je hier terug te lezen is. Mijn recensie van ‘de academie’ is hier te lezen. In het interview verteld Astrid onder andere over hoe ze begint met het schrijven van een boek, schrijfidolen en geeft ze twee schrijftips.

1.    Je debuut, dit is hoe het ging, gaat over een heftig onderwerp. Hoe kwam je op het idee daarover te gaan schrijven? 

“Ik vroeg me af, hoe zou een in principe ‘normaal’ meisje ertoe kunnen komen om uiteindelijk iets afschuwelijks te doen? Wat moet er met haar gebeuren voordat ze op het punt terechtkomt en zo’n beslissing neemt? Die vraag wilde ik onderzoeken en dat is uiteindelijk ‘Dit is hoe het ging’ geworden.”

2.    Hoe begin je met het schrijven van een boek. Begin je ‘gewoon’ of maak je van te voren een plot of…? 

“Bij allebei mijn boeken heb ik eerst het einde geschreven (bij ‘De Academie’ eerst het einde + de proloog) en pas daarna begon ik meer in detail na te denken over hoe ik daar terecht zou kunnen komen.  

Bij ‘Dit is hoe het ging’ ben ik vervolgens gewoon bij het begin begonnen. Wel een plot bedacht, maar niet een superstrak schema.  

Bij ‘De Academie’ heb ik wel heel veel nagedacht over het plot en ook een heel schema gemaakt. Dat was vooral nodig omdat er drie verschillende ik-personen in zitten. Dat maakte het een stuk ingewikkelder om te schrijven en ik wilde niet dat er dubbelingen in zouden zitten, dus dat bijvoorbeeld twee verschillende personages dezelfde gebeurtenis beschrijven. Dat schema had ik echt nodig en ik vond het best lastig om het uiteindelijk helemaal kloppend te krijgen!” 

3.    Zijn er al plannen voor een derde boek? En kan je daar al iets over vertellen of niet? 

“Mijn derde boek leeft voorlopig alleen nog in mijn hoofd! Ik kan er dus nog niet over vertellen haha, behalve dat ik (weer) iets heel nieuws wil gaan schrijven! Ik hou ervan om mezelf te verrassen en uit te dagen dus ik zal niet snel twee vergelijkbare boeken schrijven.”  

4.    Wanneer ben je begonnen met schrijven? 

“Ik heb altijd al korte stukjes en verhaaltjes geschreven en ik had altijd al de droom om ooit een boek te schrijven. Maar pas toen ik een baan kreeg voor vier in plaats van vijf dagen per week ben ik echt langere stukken gaan schrijven. Ik dacht: nu heb ik geen excuus meer, nu moet ik echt gaan proberen om mijn droom uit te laten komen!”

5.    Heb je een schrijfidool? 

“Ohhh, ja, ik heb heel veel schrijfidolen! Ik kan best jaloers zijn als ik een boek lees. Dat ik dan denk, ‘ik wilde dat ik dit had geschreven, dit is zó goed’. Een van mijn meest favoriete schrijvers is Stephen King, omdat hij de bizarste en meest ongeloofwaardige dingen zó kan opschrijven dat je ze toch gelooft. En ik vind bijvoorbeeld ook Margaret Atwood geweldig, de schrijfster van The Handmaid’s Tale. The Handmaid’s Tale is een relatief kort boek en toch heeft ze er een hele nieuwe wereld in gecreëerd en goed nagedacht over de politieke achtergronden en aanloop. Het voelt compleet aan. Verder las ik vroeger heel graag Thea Beckman en Astrid Lindgren.”    

6.    Wat hoop je ooit nog te bereiken met schrijven? 

“Ohh… die lijst is eindeloos! Ik zou heel graag willen dat een van mijn boeken ooit vertaald zou worden of verfilmd, dat lijkt me geweldig. En, meer persoonlijk, ik zou het fantastisch vinden als ik ooit zou kunnen leven van alleen het schrijven van boeken.”  

7.    Is er een ander genre dan Young Adult wat je ook graag wilt uitproberen om iets mee te schrijven? 

“Op dit moment niet, omdat ik het heel tof vind om Young Adult te schrijven want dat genre wordt door zowel jongeren als door volwassenen gelezen. Maar zeg nooit nooit!”  

8.    Welk genre boeken lees je zelf het meeste? 

“Thrillers, romans en non-fictie. Best gevarieerd denk ik haha.” 

9.    En zoals bij de andere interviews is mijn laatste vraag: welke schrijftip zou je aan anderen geven? 

“Heel cliché denk ik, maar toch: niet uitstellen, maar gewoon beginnen met schrijven! Wacht niet tot de omstandigheden perfect zijn, want dat zijn ze nooit. Ik heb er zelf weleens spijt van dat ik niet eerder met mijn eerste boek ben begonnen. Waar wachtte ik op? 

Bonustip: het geeft niet als de eerste versie niet perfect is. Echt niet. Want de allereerste versie is puur voor jezelf en je kunt er later, als alle woorden eenmaal op papier staan, nog naar hartenlust aan sleutelen en verbeteren. Maar je kunt niet verbeteren wat er niet is!”

Astrid Boonstoppel, bedankt voor dit interview!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s