Recensie: Miss Austen

Miss Austen is geschreven door Gill Hornby. Het boek kwam oktober 2020 uit bij uitgeverij Cargo. Miss Austen telt 352 pagina’s. Het is een paperback.

Flaptekst ‘Miss Austen’

Het verhaal van de zus van Jane Austen

Drieëntwintig jaar na de dood van haar beroemde zus keert Cassandra Austen terug naar het dorp Kintbury, waar de familie Fowles woont, al generaties lang vrienden van de familie Austen. Cassandra weet dat ergens in de oude pastorie een verzameling brieven moet liggen die een geheim bevatten dat nooit aan het licht mag komen. Terwijl ze herinneringen ophaalt aan haar leven met Jane, haar briljante maar ook ingewikkelde zus, moet ze een moeilijke beslissing nemen: Janes reputatie beschermen en de brieven verbranden of de geschiedenis haar beloop laten hebben?
Geïnspireerd door de vraag waarom er in de nalatenschap van Jane Austen zo weinig van haar correspondentie is teruggevonden, schreef Gill Hornby een origineel en hartverwarmend boek over de vriendschap tussen twee zussen.

Wat vind ik van dit boek?

In Miss Austen gaat het vooral om de zus van Jane Austen: Cassandra Austen. Ondanks dat speelt Jane Austen een grote rol. Wat ik erg leuk vind is dat er twee verhaallijnen zijn. Een in de ‘nu’ tijd, wat in 1840 was en een in de verleden tijd, toen Jane Austen nog leefde.

De cover wil ik ook even vermelden, want wat is die mooi! Het huisje is erg mooi en de je ziet aan de vier plaatsjes in de hoeken al een beetje waar het over gaat, zoals de brieven, linksboven.

De brieven in het boek zijn volledig zelfverzonnen door de schrijfster. Wel heeft Cassandra Austen echt brieven van haar zus, Jane Austen, verbrand omdat ze ze te openhartig en vertrouwelijk vond.

Het boek leest heel fijn en vlot. Ik vind de schrijfstijl van Gill Hornby fijn lezen, omdat ze alles goed uitlegt, maar nergens té lang doorgaat. Ook beschrijft ze alles op een beeldende manier waardoor ik een beeld in mijn hoofd kreeg van de omgeving en personages in het boek.

Ik bleef ook doorlezen, omdat het boek fijn wegleest en er veel gebeurt. Vooral de afwisseling tussen de tijden vind ik erg goed lezen.

Wat ik wel minder vond is dat het op sommige stukken in het boek wat té snel ging en een beetje onduidelijk werd.

Ik raad dit boek wel aan. ‘Miss Austen’ geef ik 4 sterren. Het is een mooie roman die fijn leest en goed beschreven personages heeft.

Uitgeverij Cargo, bedankt voor dit recensie exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s