Recensie: Blauwe dagen

Blauwe dagen is geschreven door Caja Cazemier. Het boek is een van de 11 leestips van de Jonge Jury. Het boek kwam september 2020 uit bij uitgeverij Ploegsma. Het is een hardcover van 224 pagina’s voor Young Adult. Voor meer informatie kan je hier klikken (TIP: in December 2020 kan je het boek hier zonder verzendkosten bestellen!)

Flaptekst ‘blauwe dagen’

Als niemand begrijpt hoe jij je voelt…

Quote op cover

Janna (14) zit al een tijdje niet zo lekker in haar vel. Als haar vriendje het uitmaakt, komt dat hard aan. Zie je wel, denkt ze, ik ben niet de moeite waard… Steeds dieper zakt ze weg in de leegte. Het is alsof er een grauwe mist over haar hele leven heen hangt en ze kan nergens meer van genieten. Uiteindelijk krijgt ze psychologische hulp. Gek genoeg lijkt haar moeder daar helemaal niet zo blij mee te zijn. Wat is hier aan de hand?
De weg uit het dal is lang en zwaar, maar uiteindelijk leert Janna zichzelf te accepteren zoals ze is.En ze ontdekt wie ze is.

Wat vind ik van dit boek?

Blauwe dagen is genomineerd voor de Jonge Jury 2021. Ook kan de prachtige cover niet onvermeld blijven.

Het boek begon met een proloog. Die proloog is een stukje tekst die later in het boek weer opnieuw komt. Het maakt me al meteen nieuwsgierig. Ik kwam daardoor ook meteen in het verhaal.

In de badkamer keek ze naar haar spiegelbeeld: Janna, veertien jaar, net gedumpt, haar steile bruine haar in een paardenstaart, bleek en met tranen in haar bruine ogen.

Janna, pagina 17

Janna is een personage dat ontzettend goed beschreven is. Ik kon me goed in haar inleven en haar gevoelens werden goed beschreven. Er zitten niet zo veel andere belangrijke personages in, maar dat is ook helemaal niet nodig. De andere personages zijn ook erg goed beschreven en ik wist altijd wie welk personage was.

Janna heeft een depressie en de weg uit de depressie is lang en zwaar. In dit boek wordt op een mooie manier beschreven hoe moeilijk dat is.

Sprakeloos keek Janna naar de dokter. Nieuwe tranen persen zich naar buiten. Ook al had ze zoiets gedacht, toch hakte dit erin…

Janna, pagina 65

Het boek is opgebouwd uit vijf delen en duurt anderhalf jaar. Dat klinkt lang, maar ik vloog door het boek heen. Het boek leest vlot en ook in dit boek leest de schrijfstijl van Caja Cazemier ontzettend fijn. Ik heb best een aantal boeken van deze schrijfster gelezen en ik denk dat dit mijn favoriete boek is.

Het onderwerp is zwaar, maar zit er ook humor in en kon ik er soms om lachen. Om sommige momenten kreeg ik bijna tranen in mijn ogen. Dit boek is ontzettend goed geschreven.

Ik raad dit boek dan ook ontzettend aan en geef het 4.5 sterren.

Uitgeverij Ploegsma, bedankt voor dit recensie exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s