Recensie: overleven na de Holocaust

Overleven na de Holocaust is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ruth Gruener. Het boek kwam in november 2020 uit bij uitgeverij Kluitman. Het is een hardcover van 208 pagina’s.

Flaptekst

Ruth Gruener is pas vijf jaar oud als Duitsland Polen binnenvalt. Als Joods gezin zijn zij en haar ouders constant in gevaar en ze moeten dan ook jarenlang onderduiken. Ruth en haar ouders weten de oorlog te overleven en zijn dolgelukkig om weer vrij te zijn, maar worstelen met het herpakken van hun levens. Nu ze in Polen niets meer te zoe¬ken hebben, vertrekken ze naar Amerika, voor een nieuwe start. Daar blijft Ruth vechten tegen de nachtmerries en flashbacks van haar le¬ven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overleven na de Holocaust is niet alleen het aangrijpende verhaal van een Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog, maar laat ook zien met wat voor moeilijkheden iemand te maken krijgt in de lange nasleep van een groot trauma. Ruth Gruener is de vrouw van Jack Gruener, de hoofdpersoon uit het boek De jongen die tien concentratiekampen overleefde.

Wat vind ik van dit boek?

Ik heb dit boek in een middag uitgelezen. Het is een ontroerend boek. Ik heb soms tranen in mijn ogen gekregen tijdens het lezen.

Het boek is op een fijne manier geschreven, waardoor ik er vlot doorheen las en het boek niet weg heb kunnen leggen. Wel vond ik het soms té snel gaan.

Dit boek gaat niet alleen over wat er tijdens de Holocaust gebeurt is, maar ook over hoe moeilijk het is om je leven daarna weer op te pakken.

‘De nazi’s houden niet op voordat we ze alles heb-
ben gegeven. Eerst onze spullen, dan ons huis – en misschien wel ons leven.’

De personages zijn goed beschrevenen ook de situaties zijn goed beschreven. De schrijver heeft een goed beeld weer weten te geven van hoe het voor Ruth Gruener was tijdens en na de tweede wereldoorlog.

Ruth heeft in een koffer verstopt gezeten, in een koude hoek en nog meer kleine, verstopte plekken. Deze herinneringen laten haar ook na de oorlog niet los en maken het haar moeilijk.

Het boek is goed opgebouwd en ik raad het boek ook aan. Dit prachtige, ontroerende boek geef ik 4.5 sterren.

Uitgeverij Kluitman, bedankt voor dit recensie exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s