Recensie: de boekendief

Een prachtig verhaal dat op een bijzondere manier geschreven is.

De boekendief is geschreven door Markus Zusak. Het boek kwam voor het eerst uit in 2005. Het boek is vertaald door Annemarie Lodewijk en uitgegeven door Rainbow in september 2020. Het boek telt 558 pagina’s en is een paperback. Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Flaptekst

Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden…

Wat vind ik hier van?

Dit boek heeft echt een prachtige cover! En dan de flaptekst erbij. Een combinatie waardoor ik dit boek wel heel graag wilde lezen.

Wat me als eerst opviel aan het boek is de bijzonder schrijfstijl. Er is echt een ‘verteller’, daar zal ik verder niets over vertellen;) want ik geef natuurlijk geen spoilers weg. Ook staan er dit soort stukjes tekst in:

Een Geruststellende Mededeling

Blijf alsjeblieft rustig ondanks het eerdere dreigement.
Ik ben één en al grote mond –
ik ben niet gewelddadig. Ik ben niet boosaardig.
Ik ben een resultaat.

De verteller, pagina 12

Op deze manier werden er ook uitleggeven, woorden vertaald en dingen beschreven. Het verhaal wordt op een bijzondere, maar mooie manier verteld.

Ook de personages in dit boek zijn erg mooi beschreven. Liesel is het hoofdpersonage. Ze is dapper en houdt enorm van lezen. Je leeft ontzettend met haar mee als er iets misgaat of als er tegenslagen zijn. Je leest hoe ze vrienden maakt maar ook hoe ze met de oorlog omgaat.

Ook de andere personages zijn goed en duidelijk beschreven. Ik wist altijd wel wie welk personages was.

Het verhaal was goed opgebouwd en er gebeurde veel. Het boek las ook erg vlot, maar bleef altijd lang genoeg stilstaan bij gebeurtenissen.

Er zijn boeken die je gelezen moet hebben. Dit is zo’n boek. Het is een prachtig en ontroerend verhaal dat ik niet minder dan 5 sterren kan geven.

Uitgeverij Rainbow, bedankt voor dit recensie exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s