Recensie: Ze was 16

Ze was 16 is geschreven door Marlies Allewijn. Het is in 2019 uitgegeven door Kluitman. Het is een Young Adult.

Flaptekst

De zestienjarige Janna uit Zeeland moet in het voorjaar van 1944 plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Als haar vrienden haar vragen “een klusje op te knappen,’ zit Janna gevangen tussen twee uitersten: blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de knappe Willem brengt een lichtpuntje in de ellende.
Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders “verbannen’ naar dat suffe Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zo niet te wachten op een zomer vol saaie boeren. Dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt en haar vraagt “dit hele verhaal’ met rust te laten, is Ize’s nieuwsgierigheid gewekt.

Wat vind ik van het boek?

Het verhaal kwam langzaam op gang, de spanning kwam er pas later in. Het duurde namelijk even tot je het verband tussen Janne en Ize begreep, ondanks dat je wel wist dat die band er moest zijn. Toch leest het verhaal wel heel erg vlot, dat is dan wel er fijn. Later in het verhaal vind ik het tempo wel goed en op een gegeven moment kon ik het boek bijna niet meer wegleggen.

Wel zijn allebei de hoofdpersonen heel erg goed beschreven. Ondanks dat ze totaal verschillend zijn. Je leeft goed met ze mee en begrijpt wat ze doen en waarom ze dat doen. Ook de andere personages vond ik erg goed beschreven. De schrijfster van dit boek heeft een prachtige en sterke schrijfstijl. Ze weet dit verhaal realistisch en overtuigend op te schrijven. De omgeving, personages en andere elementen van het boek heeft ze goed en mooi beschreven.

Ik geef dit boek 4 sterren en raad hem zeker aan.

Uitgeverij Kluitman, bedankt voor dit recensie exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s