Recensie: Sterker dan elk afscheid

Sterker dan elk afscheid door Enrico Galiano

Sterker dan elk afscheid is geschreven door Enrico Galiano. Het is een hardcover en een Young Adult. Het boek telt 382 pagina’s en is 2020 in Nederland uitgekomen bij Luitingh-Sijthoff. Klik hier voor meer informatie over het boek.

Achterflap ‘Sterker dan elk afscheidDe 18-jarige Michele was ooit een veelbelovende keeper. Nu moet hij zijn weg zoeken met een blindenstok. Dor een auto-ongeluk raakte hij in één klap zijn zicht kwijt. Nina is 17 jaar en is hoogsensitief. Sinds haar vader is overleden woont ze alleen met haar strenge moeder. Michele en Nina ontmoeten elkaar tijdens hun dagelijkse treinrit naar school en raken verliefd op elkaar. Maar op een dag verbreekt Nina alle contact en Michele is radeloos. Terwijl Nina een tattoo laat zetten, vertelt ze aan Flo, de oudere excentrieke vrouw die de tattooshop bestiert, over de ontmoeting. Als snel ontdekt Flo dat Nina iets achterhoudt…

Wat vind ik van het boek?

Toen ik op de Instagram pagina @vibyoungadult (klik op de naam om op de pagina te komen), de leesclub over dit boek zag wist ik meteen dat ik mee wilde doen. Met 20 lezers gingen we het boek lezen én we mochten daarna met niemand minder dan Enrico Galiano in gesprek! Gelukkig werd ik als een van de 20 lezers uitgekozen en mocht ik meedoen! Ze gaan vaker leesclubs organiseren dus neem zeker een kijkje op de pagina;). 
“Na wat mij was overkomen was het mijn grootste angst dat mensen zich tegenover mij anders zouden gaan gedragen.”Michele, blz. 33
Maar goed, sterker dan geen afscheid dus. De cover ziet er alleen al prachtig uit en na de nieuwsgierig makende achterflap wilde ik niets liever dan beginnen in het boek. En dat deed ik. Het boek is opgedeeld in delen, wat voor het lezen wel zo duidelijk en makkelijk is. 
De manier waarop je van perspectief wisselt is erg leuk. Je wisselt niet alleen tussen de personages Nina en Michele maar ook tussen tijden. Tussen het ‘nu’ en ‘toen het gebeurde’. Dit is geen enkel moment onduidelijk of vaag geweest, maar maakte het lezen van het boek alleen maar beter. 
“In die twee seconde heb ik twee dingen begrepen… twee dingen Michele. Het eerste was dat ik van je hield en het tweede was dat ik nooit een relatie met je zou kunnen hebben.”Nina, Blz. 255
Het enige wat ik minder vond is dat het soms iets te voorspelbaar en onrealistisch was. Dat was soms wel weer jammer. Gelukkig waren er genoeg positieve kanten aan het boek. 
Ik schreef al dat je tussen Nina en Michele wisselt. Voor dit verhaal is het erg goed, omdat ze allebei een andere mening hebben. Het is leuk om te lezen hoe twee mensen een totaal andere mening of kijk op iets kunnen hebben. Ook zijn alle personages erg goed beschreven en kon ik me goed in de personages inleven. 
Het zal geen verrassing zijn, ik raad dit fantastische boek aan! ‘Sterker dan elk afscheid,’ geef ik maar liefst 4,5 sterren! Ik sluit deze positieve recensie af met een mooie quote uit het boek:
“Wat voor herinnering heb je aan die dagen in de trein? Ik bedoel aan het moment dat jullie iets kregen. Dat is altijd het beste deel.”Flo, blz. 100
@vibyoungadult, bedankt voor het exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s