Recensie: zwarte vijvers

Zwarte vijvers door Amina Laffet
Zwarte vijvers is door Amina Laffet geschreven en is haar debuut. Het boek is uitgeven door Hamley books in oktober 2020 en telt wel 328 pagina’s. Het is een Young Adult. 
 
Flaptekst ‘zwarte vijvers’
Dombergen, 2032.
Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld is voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar zwarte vijvers is recent uitgeroepen tot een no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.
De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet.
Nikki, een populaire Influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich algauw in een hachelijke situatie door de vele protesten.
Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen.
Lukt het ze om Rashad te redden, of wordt de jongen het eerst slachtoffer van de nieuwe wet?
Wat vindt ik van het boek?
Ik was zo blij dat ik mee mocht doen aan de blogtour van dit boek! En wat heb ik ervan genoten. Ik heb tijdens het lezen van het boek, het boek niet weg kunnen leggen. Ik móést gewoon weten hoe het afliep. Of Rashad gered werd? Of niet…?
En ook de schrijfstijl van deze debutante is schitterend. Echt, ze trekt je mee in het verhaal en laat je pas op de aller, allerlaatste pagina weer los.
“Ze kon het zich niet riskeren om tegengehouden te worden door de politie, ze had namelijk geen vergunning voor deze demonstratie.” -Tamara, Blz. 82.
Je wisselt tussen veel perspectieven, niet alleen tussen die van Nikki, Rashad, Tamara en Derek, maar ook tussen die van Tim, Afifa, Annelies en nog een aantal. In tegenstelling tot wat ik verwachte, namelijk dat dat verwarrend zou zijn, was dat juist niet zo. Ik ben geen seconde verward geweest.
Ik moet toegeven, Nikki is mijn favoriete personage. Ik vindt haar zo goed beschreven en alles wat ze deed, dacht en wilde werd zo goed beschreven, zonder dat het langdradig of dergelijke werd. Maar natuurlijk is niet alleen Nikki goed beschreven, bijna alle personages begreep je erg goed. Toch waren er een paar die wel iets beter beschreven hadden kunnen worden. Vanuit een paar personages las je erg weinig, en omdat ze ook niet zo goed beschreven werden, was dat toch een beetje jammer.
“Het ene moment dat alles van orde naar wanorde ging was kort, bijna onwaarneembaar, maar toch was het daar en zorgde het voor verwarring in haar hoofd. Even wist ze niet wat ze moest doen en dat leidde ertoe dat ze verstijfd was op een ogenblik waarop ze dat niet moest zijn.” -Tamara, Blz. 127
Ook de verhaallijn is erg goed beschreven, op hetzelfde moment gebeuren er meerdere dingen en alles komt op het einde perfect samen. De opbouw van het verhaal was ook erg goed, alhoewel er soms iets te veel informatie in een keer werd gegeven.
Het is een boek waarvan er nog veel meer zouden mogen bestaan. De maatschappij in dat boek zou niet mogen bestaan, het zou in 2032 zijn. Amina Laffet heeft het verhaal zo realistisch op papier gezet, dat bijna echt lijkt te kunnen gebeuren.
“Hij haatte de mensen niet, hij vond ze gewoon vreemd. Begrip had hij niet, want zijn hersenen konden al die wendingen niet verwerken. Het was voor hem zelfs geen kwestie van intolerantie of racisme, hij vond het gewoon moeilijk om dingen anders te zien.” -Dirk, Blz 105
Ik geef dit boek 4,5 sterren. Deze Young Adult raad ik zeker aan. Dit aangrijpende en ontroerende boek laat je tijdens het lezen niet meer los.
Uitgeverij Hamley Books, bedankt voor dit recensie exemplaar!

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s