Recensie: de verwisseling

De verwisseling door Maggie Brookes
De verwisseling speelt zich in de tweede wereldoorlog af en is geschreven door Maggie Brookes. Het boek telt wel 423 pagina’s en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het boek is in September 2020 uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. 
 
Waar gaat ‘de verwisseling’ over?
Tsjechoslowakije, 1944. Midden in het door Nazi’s bezette gebied bewerkt Izabela met haar moeder het land van hun boerderij. Ze zijn alleen; haar vader en broer hebben zich aangesloten bij de partizanen. Dan wordt een groep Britse krijgsgevangen uit een nabijgelegen kamp te werk gesteld op het land van Izabela’s familie. Het is hulp die ze niet kunnen afslaan, voor hun eigen veiligheid.
Tijdens het maandenlange, harde werk onder de ogen van de Duitse bewaking gebeurt het onmogelijke: Izabela wordt verlieft op Bill, een van de Britse soldaten, en hij op haar. Samen bedenken ze een ongelooflijk plan om bij elkaar te blijven.
Raad ik dit boek aan?
De cover is prachtig en de flaptekst maakt nieuwgierig en sprak me aan. Twee goede redenen om een boek te willen lezen. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Wat een mooi, heftig en aangrijpend boek was dit!
Het boek is vrij dik, wel 423 pagina’s, toch vloot ik erdoorheen. Het verhaal was zo mooi! Soms kreeg ik bijna tranen in mijn ogen van wat ze moesten doorstaan en hoe Bill en Izabela dat deden. Alles is uitgewerkt en gedetailleerd beschreven en zo wordt iets wat ongeloofwaardig klinkt toch een onwijs realistisch verhaal. Dat moet ook wel, want deze roman is gebaseerd op een waargebeurd verhaal!
Tijdens het lezen kon ik het boek bijna niet wegleggen. Alles wat er gebeurde, de omgeving, de personages, ontmoetingen, gebeurtenissen, werd prachtig beschreven. Wat heeft Maggie Brookes toch een sterke schrijfstijl!
“Toen ik met een oude man in een lift stond, vertelde hij dat hij in een nazi-gevangenkamp had gezeten waar ze een Tsjechische vrouw hadden verborgen die zich had vermomd als Engelse soldaat. Ze was daar terecht gekomen omdat ze in het geheim getrouws was met een Engelse krijgsgevangene. Ik voelde meteen dat ik was met dit verhaal moest, en zo werd het de basis voor de verwisseling.”
-auteur Maggie Brookes. 
 
Dit stond op de prachtige boekenlegger die ik bij dit boek kreeg. Ik vond het zo interessant en het maakte me nog nieuwsgieriger naar het boek;). Het onmogelijke is mogelijk geworden in dit boek. Ik ben blij dat Maggie Brookes iets met het verhaal van de oude man gedaan heeft en dat dit het resultaat was.

Natuurlijk raad ik dit boek aan! Ik geef het 4,5 sterren.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, bedankt voor dit recensie exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s