Recensie: Het zusje van

Het zusje van, door Carlie van Tongeren
Het zusje van is het nieuwe boek van Carlie van Tongeren, tevens auteur van ‘Heerestraat & Rozenlaan, het meisjesmanifest en nog een heel aantal andere boeken. Ben je nieuwsgierig geworden? Via deze link vind je meer informatie over Carlie van Tongeren en haar boeken. Het boek telt 193 pagina’s en is de eerste Blossom Books Shorties! Via deze link vind je meer informatie over het boek! Het boek is uitgegeven door het Blossom Books en is een hardcover. 

Waar gaat ‘het zusje van’ over? (de flaptekst)
Liv is een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school. 
Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar ‘het zusje van’. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurt is zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?
Raad ik het aan?
“Ik voel een wind zo krachtig als die stormen van de laatste tijd. 

Een gil, die niet meer naar buiten kan.”
-Blz 10

Het boek ziet er écht mooi uit. Het is een hardcover, niet al te dik en met een nieuwsgierigheid opwekkende flaptekst. Aangezien ik een aantal van haar andere boeken ook ontzettend tof vond, waren dat meer dan genoeg redenen om dit boek te willen lezen. 
Allereerst lees je een kort hoofdstuk vanuit Zoë, het doodgereden meisje. In dat hoofdstuk leeft ze nog, het was ‘voor’ het ongeluk. Dit gaf je al een beeld van wie ze is. Daarna las je vanuit het ‘na’, waaruit je vanuit Liv en soms vanuit Alex las. 
“Onmiddellijk duw ik mijn mondhoeken omlaag. Je broer is in levensgevaar en door hem is een meisje dood. Een meisje dat nooit meer haar vijftiende verhaal zal vieren verkleed als de helft van een filmduo.”
-Blz 18
Liv is een sterk personages, dat goed weet wat ze wilt, maar zich toch stil houd. Ik weet niet wat ik zou hebben gedaan in haar situatie, maar ze heeft zich erg sterk gehouden en is een realistisch personage. Haar vriendin, Nadia, zou ik zelf wel als vriendin willen hebben. Ook zij komt er vaak in voor en is goed beschreven. 

Alex, haar broer, is wat oppervlakkig, maar dat past ook wel een beetje bij hem, als personage. Dan heb je natuurlijk nog de pestkoppen en de klasgenoten, wat zijn die goed beschreven! Carlie van Tongeren heeft alle personages tot leven gewekt in het verhaal. 

“‘Net als je broer. Die verstopt zich ook, daar in dat ziekenhuis. Nou, zeg maar tege hem dat hij zich ook beter kan blijven verstoppen als hij nog wat van zijn leven wil maken. Met de hatelijke groeten van Chris, oké?'”
-Blz 52
Verder leest het verhaal prettig en ga je er vlot doorheen. De vier hoofdonderwerpen van het boek zijn op de achterflap te lezen: Schuld, familie, vriendschap, auto-ongeluk. Maar het verhaal gaat nog veel dieper. Er gebeurt veel en ik vloog erdoorheen. De weken vlogen voorbij, maar toch ging het nergens té snel.
Carli van Tongeren heeft een prettige schrijfstijl en zorgt ervoor dat je gedurende het hele boek in het verhaal blijft. Alles is mooi en goed beschreven en het is nergens vaag geweest. 
De opbouw en verhaallijnen van het boek lezen prettig en ik raad dit boek aan. Het is een boek dat je echt gelezen moet hebben. Dat ik dit boek 5 sterren geef, zal nu ook niet als een verassing komen! 
Carlie van Tongeren, bedankt voor dit exemplaar!

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s