Blogtour: De scherven

De scherven door Amy Giles 
De scherven is een 256 pagina’s tellend boek dat geschreven is door Amy Giles. Het is 8 September 2020 uitgegeven door Zomer en Keuning. 

Waar gaat De Scherven door Amy Giles over?
De buurt waar Jessica en Lucas wonen wordt in ‘de scherven’ van Amy Giles opgeschrikt door een tragedie. In het jaar na de schietpartij, waarbij ze allebei hun broer verloren, begint Lucas met kickboksen en probeert hij de wereld mooier te maken met random acts of kindness. Jess zorgt voor haar depressieve moeder en doet haar best om rond te komen. Als Jess en Lucas elkaar ontmoeten, herkennen ze iets in elkaar. Ze ontdekken dat twee scherven elkaar misschien wel geluk kunnen brengen. Zolang ze elkaar geen pijn doen. 
“Hoe kun je je openstellen voor de liefde als alles pijn doet?”

Is De scherven door Amy Giles een aanrader?
Ik ben erg blij dat ik mee heb mogen doen aan de blogtour van dit boek. Ik had al erg goede verwachting over het boek want (1) de flaptekst sprak me erg aan en (2) de positieve reacties op het vorige boek van Amy Giles. Toch heeft dit boek mijn verwachtingen overtroffen.
“Het is grappig, op een tragische en niet echt grappige manier wat ik me wél herinner van die avond.”
Je leest vanuit twee personages: Lucas en Jess. Deze personages zijn erg goed beschreven en je gaat er diep op in. Hun gedachten en daden kan ik goed begrijpen. Je leeft je echt in op deze personages. Lucas en Jess hebben allebei andere problemen die door hetzelfde veroorzaakt zijn: de schietpartij. Dat je vanuit twee personages leest heb je afwisseling en dat leest erg prettig. 
“Mensen denken dat wij geluk hebben, omdat we het overleefden, omdat je onze littekens niet kunt zien. Maar we voelen ze elke dag. We zijn lopende gewonden.”
In het verhaal ga je niet in op de schietpartij, maar op wat er daarna met mensen gebeurt. Het verhaal is heftig en aangrijpend. Het verhaal is ook goed overgebracht. Ik heb vaker boeken met zo’n zelfde onderwerp gelezen en elk personage gaat er anders mee om. De een sluit zich op in zijn kamer, de ander verhuis, de ander stopt het heel diep weg. Jess en Lucas kiezen ervoor om door te zetten en andere manieren te zoeken om verder te gaan. Het is ook erg realistisch geschreven. 
Het boek is best dik en toch is het nooit saai. Er gebeurt veel, maar je blijft nergens te lang hangen. De hoofdstukken zijn best kort, wat voor veel afwisseling zorgt. 
“Ik steek mijn hand uit en zet de muziek harder om het zielige stemmetje in me dat zegt dat ik nooit meer oké ga zijn te overstemmen.”

Het boek gaat over meerdere onderwerpen tegelijk: een depressieve moeder, de schietpartij, rouw, verlies, vriendschap, de liefde. Maar ook over kleinere dingen: de acts of kindness van Lucas, het gala en of ze er wel heen moeten gaan, psychologen, kickboksen, werk. Dit alles zorgt ervoor dat het een realistisch verhaal wordt waarin je erg met de personages meeleeft. 
Wat ik wat minder vond is dat de andere personages, eigenlijk bijna iedereen die niet Lucas of Jess is, erg oppervlakkig beschreven wordt. Ze zijn er wel, maar over hoe zij met dingen omgaan en wat zij ergens van vinden wordt bijna niet beschreven. Er zijn wel enkele uitzonderingen, maar de meeste bijpersonages zijn toch erg oppervlakkig. 
“Het leven gaat of om verdergaan, of om terugzien. We gaan weer vooruit, maar we zullen nooit vergeten wat er achter ons ligt. Dat kan niet. Want als we vergeten, kan het weer gebeuren.”
Ik geef dit boek 4,5 sterren. Het is een mooi en heftig verhaal dat erg aangrijpend is. Ik raad dit boek erg aan. Heb jij al weleens een boek over dit onderwerp gelezen?
Uitgeverij Zomer en Keuning, bedankt voor dit recensie exemplaar!
4,5/5 sterren                                            

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s