Interview Marleen Hartog

Interview met Marleen Hartog
Marleen Hartog is de schrijfster van Skofig, waar ik een paar dagen terug een recensie over schreef, en van drie non-fictie boeken. Haar nieuwste boek, spiegeleffect, komt in oktober 2020 uit!

“Heel uiteenlopend, maar het thema dat in al mijn boeken terugkeert, is jezelf (Durven) zijn.”


Wat betekent ‘Skoftig’ (de titel) precies? En hoe ben je op die titel gekomen?
“Skoftig speelt zich af tijdens het kermisweekend in Wervershoof, een dorp in West-Friesland. Overigens ligt dat niet in de provincie Friesland, maar in Noord-Holland. Skoftig is West-Fries dialect en het woord wordt gebruikt om aan te geven dat je iets fantastisch vindt. 

Mensen die onbekend zijn met het dialect zullen het waarschijnlijk vertalen als schofterig. Schofterig als in hufterig gedrag. Dat past uitstekend bij een thriller. Zoekend naar een originele titel kwam Skoftig bij me op en het was direct duidelijk dat dit de titel moest zijn. Hij is opvallend, enigszins mysterieus en toch krachtig.”

Hoe kwam je op het idee dit boek te schrijven?
“Naast schrijven ben ik dol op de wereld ontdekken. Toen ik besloot een thriller te gaan schrijven, wilde ik deze twee liefdes combineren. Een spannend reisverhaal dat zich afspeelde in Thailand. Ik was alleen nooit in Azië geweest…

Op een dag kreeg ik een schrijfstip: houd (de omgeving van) je verhaal zo dicht mogelijk bij jezelf. Bij dat wat je kent, dat is namelijk een grote bron van inspiratie. Je voelt waar je overschrijft, het zit in je, je leeft het. En dat komt de geloofwaardigheid van je verhaal ten goede. Stel dat ik het omdraai, dacht ik toen. Wat als ik nu eens letterlijk kijk waar ik vandaan kom, waar ik ben opgegroeid.

Voorheen dacht ik dat opgroeien in een dorp in West-Friesland niet verschilde van opgroeien in elk andere dorp in Nederland. Pas toen ik er niet meer woonde kon ik van een afstand kijken naar de omgeving en zag ik wat West-Friesland – in mijn ogen – typeert. Dit heb ik in Skoftig verwerkt. Het verhaal is volledig verzonnen, maar de omgeving (Wervenshoof, Hoorn, Medenblik) en cultuur zullen heel herkenbaar zijn voor insiders. Leuk weetje: een aantal jaar gelezen heb ik met mijn gezin een maand door Thailand gebackpackt. Spiegeleffect, mijn tweede thriller, speelt zich gedeeltelijk in Thailand af. In oktober 20202 komt Spiegeleffect uit.”
Wat is je favoriete personage uit dit boek?“O, wat een lastige vraag! Micha of Laura? Of toch Daniëlla? En Kalila dan… hou maar op, ik kan niet kiezen. 😉 Ik vind Jan-Willem trouwens ook een leuk personage, in tegenstelling tot veel lezers. Zijn keuzes zijn misschien niet wenselijk, maar als type vind ik hem heel interessant.”
Baseer je personages op mensen die je kent, of zijn ze helemaal zelf bedacht?
De personages zijn fictief en zeker geen kopieën van mensen die ik ken. Wel geven de mensen om me heen inspiratie. Ik voeg soms wel trekjes, uiterlijke kenmerken of uitspraken van hen toe aan een personage.”
Wanneer ben je begonnen met schrijven?
“Schrijven heb ik altijd al gedaan. Als kind schreef ik al notitieblokken vol met spannende verhalen. In 2010 begon ik aan het manuscript van de thriller Skoftig, maar voordat deze verscheen heb ik drie non-fictieboeken uitgebracht. Vorig jaar besloot ik me volledig op thrillers te gaan richten.”
Wilde je altijd al schrijfster worden?
Als kind wilde ik bibliothecaresse worden. Dan woon je zo ongeveer tussen boeken, beredeneerde ik. Perfect! Die liefde voor boeken heeft altijd al bestaan. Pas later besefte ik dat je van schrijven ook echt je werk kan maken.”

Wat is je favoriete schrijver?
“Weer zo’n uitdagende vraag. 😉 Ik heb niet een favoriet, hoewel Stephen King een fantastische leermeester is. Pasgeleden heb ik de schrijver Riley Sager ontdekt. Zijn boeken heb ik stuk voor stuk verslonden. Om nog een aantal favorieten te noemen: Judith Visser, Ingrid Oonincx, Nathalie Pagie, Ellen Lina, Tess Gerritsen, Corine Hartman, Jussi Adler Olsen, Tami Hoag, Sophie Hannah en Harlan Coben.”

Schrijf je met de lezer/doelgroep in je achterhoofd?
“Ik houd vooral het genre in mijn achterhoofd tijdens het schrijven. Ik houd van humor in mijn teksten, maar dit mag niet ten koste gaan van de spanning. De lezer wil en verwacht immers een spannend verhaal. Tijdens het redactieproces worden er dan ook veel dingen die ik grappig vind geschrapt. Daarnaast schrijf ik wat ik zelf graag zou willen lezen: spannende verhalen met een origineel plot en een diepere, psychologische laag.”


Hoe kies je het genre waarin je schrijft?
“Ik heb nu gekozen voor het genre dat ik zelf het liefste lees. Toch zijn er voor mijn thrillers drie non-fictie boeken verschenen met ervaringsverhalen. Zowel mijn zoon en ik zijn met een schisis ter wereld gekomen (in de volksmond beter bekend als hazenlip), vandaar het boek Geboren met een schisis. Het boek Uit de goot is een ervaringsverhaal over verslavingsproblematiek en heb ik in opdracht geschreven. In Anders wonen – Verhalen van paradijsvogels komen negen mensen aan het woord die op een andere manier wonen en leven dan gemiddeld. Heel uiteenlopend, maar het thema dat in al mijn boeken terugkeert, is jezelf (durven) zijn.”

Wat is je favoriete genre om zelf te lezen?
“Thrillers! Daarnaast lees ik graag non-fictie over persoonlijke ontwikkeling, mindset en business.” Mijn recensie van Skoftig is hier te lezen en ik ben erg benieuwt naar het nieuwe boek van Marleen Hartog. Hebben jullie al een van haar boeken gelezen? Voor nog meer informatie over Marleen Hartog en haar boeken kan je hier klikken.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s