Recensie: de dochter van de nazi

De dochter van de nazi door Louise Fein
De dochter van de nazi is een 432 pagina’s tellend boek dat door Louise Fein geschreven is. Het is in mei 2020 door Xander uitgegeven en is een roman over de tweede wereld oorlog.

Waar gaat de dochter van de nazi over?
Het verhaal van een verboden liefde
Hetty Heinrich groeit op in het Leipzig van de jaren dertig. Het gezin is in de ban van de nazi’s, en voor Hetty lijkt het allemaal heel gewoon. Haar vader is SS-officier en haar broer gaat bij de Luftwaffe. Hetty zelf wil dolgraag bij de Deutscher Mädel en boven haar bed hang een poster over haar grote held Adolf Hitler…

Alles verandert wanneer ze Walter ontmoet. De blonde, blauwogige, perfecte Walter. De beste vriend van haar broer. De jongen die haar leven redde toen ze klein was. Een jood. 

Door haar diepe gevoelens van vriendschap en liefde voor Walter begint Hetty twijfels te zetten bij alles waarmee ze is opgegroeid. Moet ze trouw blijven aan haar familie en zich overgeven aan het regime? Of is ze bereid grote risico’s te nemen en te kiezen voor de liefde van haar leven?

Is De dochter van de nazi een aanrader?
Ik begin er maar meteen mee: ja, dit boek is een aanrader. Het is een aangrijpend, meeslepend en ontroerend verhaal. Nooit heb ik een boek vanuit het perspectief van een meisje gelezen, dat ook nog eens in de ban van Adolf Hitler is. Dit keer wel. Het is prachtig geschreven en ik ben ook erg blij dat ik besloot dit boek te lezen.
“Zijn adem waaiert over mijn uit en kringelt boven zijn hoofd, ik denk aan hoe Karl Walter heeft gedumpt en dat ik gezworen heb dat met mijn vrienden nooit te zullen doen.”
Hetty is een personage dat gerechtigheid wil. Je kan je goed in haar inleven en leest hoe ze stap voor stap dichter bij Walter komt en gaat twijfelen over wat haar altijd is verteld. Er wordt ook erg goed beschreven hoe klem Hetty zit. Het is echt een keuze die ze moet maken: haar familie en het regime van de Nazi’s of Walter. De andere personages zijn ook goed beschreven en diepgaand. 
In het boek wordt ook beschreven hoe de nazi’s over de Joden denken en dat er kinderen hun bloedeigen ouders verraden als die iets negatiefs over de nazi’s of Hitler hebben gezegd. Ook wordt er beschreven dat niet alle Duitster hetzelfde zijn. Niet alle Duitsers zijn tegen doden of zijn het eens met de nazi’s. 
“Ook mal staat het je niet aan, Hetty, je bent een meisje en moet je ook maar eens als een meisje gaan gedragen.”
Er zit een goede verhaallijn in en er gebeurt veel. Het is een erg dik boek, maar het is geen moment saai geweest. Het boek heeft je aan het begin meegezogen in de jaren dertig, zo de tweede wereld oorlog in, en pas toen het eindigde liet het verhaal je los. Het is een boek dat je niet weg kunt leggen.
“Ik kijk hem aandachtig aan. Is niet het omgekeerde het geval? Het zijn toch juist de joden die dingen van hardwerkende Duitsers hebben gestolen?”
Ik kan dit boek niet minder dan 5 sterren geven. Het was een prachtig verhaal dat ik enorm aanraad. Je kan dit boek hier winnen!
                                                         5/5 sterren 

5 reacties

  1. Ik heb dit boek al een paar keer voorbij zien komen en ik ben heel benieuwd. Ik ben altijd dol op historische fictie en het lijkt alsof dit verhaal echt een andere kijk kan geven op een onderwerp dat al zo vaak besproken is. Dus ja, super benieuwd

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s