Recensie: Strovuur

Strovuur door Gerwin van der Werf
Strovuur is een 246 pagina’s tellend boek dat door Atlas Contact is uitgegeven. Het is een roman die door Gerwin van der Werf geschreven is en in februari 2020 is uitgekomen. 

Waar gaat Strovuur over?
Aan het einde van een bloedhete zomer besluit de zeventienjarige Fay om met haar neef Elvin naar Parijs te reizen. Fay draagt een groot verdriet met zich mee, Elvin heeft een kort lontje, zijn Mitsubishi Sapporo heeft zijn beste tijd gehad. Ze komen dan ook al snel in de problemen: een hoop pech en vreemde ontmoetingen op het sinistere Vlaamse en Franse platteland maken van de reis een beproeving. Als Fay een zestiende-eeuws koorboek uit een klooster steelt, dreigt de boel te escaleren. Maar wat gebeurt er echt en wat zit er in Fays hoofd?
“Ik heb een tattoo op mijn schouder en een gaatje in mijn hart.”
Is Strovuur een aanrader?
Er zitten maar weinige personages in het verhaal. De personages die er wel in zitten, en dan vooral Fay en Elvin, zijn erg sterk geschreven en je kan je goed in hun verplaatsen. Ook zijn ze diepgaand en leer je ze steeds beter kennen tijdens het verhaal.
Je leest vlot door het verhaal heen en er gebeurt veel. Wel zijn sommige dingen erg onwaarschijnlijk en is het erg vergezocht dat dit alles ze in een paar dagen overkomt. Toch maken de vele gebeurtenissen het verhaal wel leuk en interessant. 
“‘Ik wil weg!’ krijste ik. ‘Weg weg weg! Maar het lukt niet, ik kan niet weg, ik neem altijd jou mee. En mezelf!'”
De cover kan ook niet onbesproken worden. Zoals op de foto te zien is staat de titel, auteur en een gele auto op de cover. Het boek is helemaal glad, behalve bij de uitlaatgassen van de auto. De uitlaatgassen zijn ruw. Dit geeft een tof effect en sprak me erg aan, net als de flaptekst. Een roadtrip verhaal vindt ik altijd leuk om te lezen, en deze was het helemaal waard.
Op de achterkant van het boek staat nog een stukje tekst: “Zelden wist een schrijver de stem van een jong meisje zo goed te vangen.” Ik ben het zeker eens met de persoon die die zin heeft geschreven. Fay is een personage die echt lijkt te bestaan en ze heeft veel meegemaakt wat haar sterk maakt en waardoor je je nog beter in haar kan inleven.
“Ik ben Fay, zeventien jaar, ik heb een tattoo op mijn schouder en een gaatje in mijn hart. Verder ben ik normaal, je ziet niks aan me, ik ben goed in niet opvallen.”

Ik had er al was positieve recensies gelezen, verwachtte wel iets goeds na de flaptekst en hoopte dus dat het was zoals ik dacht. Dat was het ook. Ik ben erg blij dat ik dit boek gelezen heb en raad dit verrassende, spannende en soms zelfs grappige verhaal zeker aan.
Ik dank Atlas Contact voor dit recensie exemplaar.
4,5/5 sterren                                             

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s