Recensie: Motief X

Motief X door Stefan Ahnhem
Motief X is het eerste deel van een tweeluik. Dit door The House Of Books uitgegeven boek is geschreven door Stefan Ahnhem en telt maar liefst 528 pagina’s en is een literaire thriller. 
Waar gaat Motief X over?
In Helsingborg vindt een reeks ogenschijnlijke willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden. De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie. Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloederige moorden zonder motief. 
Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wast als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je een dader zonder motief?
Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen. 

Is Motief X een aanrader?
Motief X is een boek vol spanning. De verschillende perspectieven zorgen ervoor dat je goed in het verhaal blijft en ik heb het boek niet weg kunnen leggen. In minder dan drie dagen had ik hem uit.
“De dobbelstenen zijn geworpen. Wie wordt het volgende slachtoffer?!”

Dat is de quote die op de cover staat. Dit dikke boek straalt echt iets spannends en mysterieus uit. Ik wilde dit boek daarom zo graag lezen en dat was het helemaal waard. 
De personages zijn erg leuk en spreken me erg aan. Ook begrijp je wat ze doen en kan je je goed in ze inleven. De personages zijn erg verschillend, wat het leuk maakt om te lezen. Ik schreef al dat er verschillende perspectieven zijn, maar het zijn er ook echt heel veel. Toch is dit geen minpunt of iets dergelijks, het maakt het verhaal alleen maar beter.
“Het was geen tak die brak. Ook geen twijgje. Het waren zelfs geen bladeren die ritselden op een manier die de wind nooit voor elkaar zou krijgen. Wat het was, wist ze niet.”
Er gebeuren veel dingen tegelijk, wat er soms voor zorgt dat je even moet nadenken waar dit ook alweer over gaat of wie wie nou weer is. Er zitten namelijk erg veel personages in. De proloog was ook erg pakkend en het verhaal erg realistisch. 
Toch maakt de spanningsgraad en het verhaal het weer helemaal goed. Er zit namelijk een goede, duidelijke rode lijn in het verhaal en het verhaal is geen moment saai geweest. Het boek leest vlot, je blijft namelijk nergens té lang hangen. 
“De knal was luid, maar door de echo die volgde, was het onmogelijk te horen waar die vandaan kwam. Het was een fluitend geluid dat als een zwaard door de lucht voor haar voorhoofd sneed, en op dat moment begreep ze dat iemand haar had beschoten.”
Alles wordt goed en duidelijk beschreven, zonder dat het saai of langdradig wordt. Mijn verwachtingen zijn zeker uitkomen. De schrijver heeft een prettige schrijfstijl die fijn leest. Ik kijk in ieder geval uit naar het tweede deel!
4/5 sterren                                            

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s