Recensie: Rodham

Rodham door Curtis Sittenfeld
Rodham is een 458 pagina’s tellend boek dat door Curtis Sittenfeld geschreven is. Het is een roman die uitgegeven is door Atlas Contact. 

Waar gaat Rodham over?
Wat als Hillary nooit met Bill was getrouwd?
1971, Hillary Rodham is een veelbelovende jonge vrouw: ze studeert rechten aan de prestigieuze rechtenfaciliteit van Yale, en maakt naam als activiste en voorvechtster van vrouwenrechten. En dan valt ze als een blok voor Bill Clinton. Een knappe, charismatische medestudent die zijn politieke carrière al ijverig in de stijgers aan het zetten is. Tussen Hillary en Bill ontstaat een diepgaande, intellectuele en emotionele verbintenis. 
In het echt trouwde Hillary met de liefde van haar leven en werd zij de Hillary Clinton die we al decennia kennen. Maar in deze meesterlijk verbeelde roman kiest Hillary een andere weg en verlaat Bill. In de daaropvolgende decennia klimt ze op in de Amerikaanse politiek. Haar wegen zullen die van Bill Clinton telkens opnieuw kruisen, zowel in de politieke arena als privé. 
Is Rodham een aanrader?
Rodham moest even opstarten. Aan het begin sprak het me niet heel erg aan en moest ik even doorzetten met lezen. Maar na een aantal hoofdstukken kwam het verhaal helemaal op gang en kon ik het boek nauwelijks meer weg leggen.
“‘Hebt u weleens iemand gezien met een tatoeage in zijn gezicht? (…) als u op tv komt, moet u zich eens voorstellen dat u een enorme tatoeage op uw gezicht hebt. U bespreekt de gezondheidszorg, maar de mensen kunnen nauwelijks luisteren omdat ze steeds denken: waarom heeft ze die tatoeage daar? Zo vreemd vinden mensen dus een vrouw die president wilt worden.'”
De personages zijn goed beschreven en niet oppervlakkig of vaag. Ook leef je vooral met Hillary mee. Ondanks dat Hillary en het verhaal in dit boek fictief zijn, is het erg realistisch geschreven. 
Wat ik ook wat minder vind is dat de tijden soms enorme stappen maken, waardoor je het verhaal telkens weer even kwijt bent. In het laatste deel heb je wel een tijd, maar denkt ze soms terug aan andere momenten, daar kan je beter in het verhaal blijven. 
Het verhaal is mooi verteld en het boek zit vol met mooie zinnen. Het verhaal is ook altijd duidelijk en de omgeving en andere plekken waar ze is worden mooi beschreven. 
Het verhaal is soms ook spannend en je hoopt telkens dat ze een verkiezing wint. Ook weet Curtis Sittenfeld feit en fictie goed door elkaar te verweven. Sommige uitspraken van iemand in de politiek of van Hillary zelf, zijn ook echt gedaan.
Ik geef Rodham door Curtis Sittenfeld 4 sterren en kan het boek ook aanraden.
Ik dank de club van echte lezers van Atlas Contact voor dit exemplaar. 
4/5 sterren                                                 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s