Recensie: waarom moet ik u tegen jou zeggen?

Waarom moet ik u tegen jou zeggen?
Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is de debuutroman van Karin Driegen. Dit 239 pagina’s tellende boek is in 2020 door uitgeverij WKD uitgegeven. 
Waar gaat het boek over?
Tegen de achtergrond van het Groningse grensdorp in de tweede wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als zij haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zich ooit vergeven? Waarom moet ik u tegen jouw zeggen? is een roman over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving. Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld. 
“Ze staart naar het beschikbare rantsoen. Een half verrotte koolraap, één ui, een paar zielige worteltjes en een weckpot met snijboontjes.”
Is: waarom moet ik u tegen jou zeggen? een aanrader?
Het boek neemt je mee in de tijd van de tweede wereldoorlog en de jaren daarna. Het geeft goed weer hoe de oorlog geweest was en hoe heftig het was. Ook de gruwelijke dingen worden goed beschreven. Het is een heftig, maar mooi verhaal.
“Er wordt hard op deur gebonsd. Drie keer. Het moment dat hij jarenlang vreesde. Carla roept van beneden: ‘Vlug pa, verstop je.’ Maar het is al te laat, ze hebben hem al gezien.”
In het begin van het boek moet je eerst een beetje inkomen. Maar als het verhaal eenmaal is opgestart kan je het boek niet meer wegleggen. De gevoelens van Minnie en Douwe worden goed weergegeven en zorgen dat je de personages begrijpt. 
“Op de hoek van de straat staat een Wehrmachtsoldaat. Een roerloze infanterist in groen uniform. Met zijn norse uitdrukking onder zijn held met het machinegeweer in de aanslag speelt hij zijn rol.”
Wat het verhaal ook erg realistisch maakt is dat het deels waargebeurd is. Het verhaal is namelijk gebaseerd op het leven van de grootouders van de schrijver. Het boek is ook aan hun opgedragen:

“Voor mijn opa die ik nooit gekend heb.
Voor mijn oma die ik liefhad.”

Het is een vlot verhaal met een prettige schrijfstijl. Karin Driegen laat duidelijk zien dat schuldgevoel en de nare herinneringen aan de oorlog nooit helemaal overgaan. Het tweede deel van het boek gaat namelijk over hoe het na de oorlog verdergaat. De tijdsprongen die tussen de hoofdstukken zaten vond ik toen wel erg groot maken, wat ervoor zorgde dat je niet helemaal meer in het verhaal bleef. Wel was er een mysterieuze brief die Minnie kreeg. Pas helemaal aan het eind kom je te weten wat er allemaal in die brief stond.
“Zelfs midden in de oorlog zijn er ochtenden dat je opstaat en alles op zijn plaats lijkt te vallen.”
Het boek is goed opgebouwd met een duidelijke verhaalopbouw en een mooi einde. Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een mooi boek over de oorlog.
Ik dank Karin Driegen voor dit recensie exemplaar.
                                                  4/5 sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s