Recensie: Er zullen geen helden zijn

Er zullen geen helden zijn van Anna Seidl
Er zullen geen helden zijn is geschreven door de Anne Seidle. Ze was pas 16 toen ze dit aangrijpende boek van 236 pagina’s schreef. Het boek is uitgegeven door Clavis Young Adult.

Waar gaat Er zullen geen helden zijn over?
Het zou een doordeweekse schooldag worden voor de vijftienjarige Miriam. Maar in de pauze hoort ze

een schot. Eerst begrijpt niemand wat er gebeurt, dan slaat de paniek toe. Een leerling van de school is in het wilde weg om zich heen aan het schieten. Miriam houdt zich met haar vriendin Joanne schuil in de toiletten, tot ze haar vriendje Tobi zwaargewond ziet liggen. Ze wil hem helpen, maar de angst verlamd haar. En dan staat Miriam oog in oog met de dolle schutter.

Is Er zullen geen helden zijn een aanrader?
Er zullen geen helden zijn is een beklemmende roman die je erg aangrijpt. Het gaat over schuldgevoel, verdriet en rouw. Over vriendschap, liefde, het opnieuw oppakken van je leven nadat er iets heftigs gebeurt is. Langzaam maar zeker zie je hoe het beter met Miriam gaat. Maar van haar hechte vriendinnen groepje blijft niet veel over. Maar met een van haar vriendinnen is ze bevriend gebleven. 
Er wordt heel goed beschreven hoe ze zich voelt. Wel zitten er soms grote tijdssprongen tussen wat het wat minder maakt. Je leest wel hoe slecht het ging in het begin, maar op een geven moment gaat het een stuk beter. Van dat proces tussen die twee heb je maar weinig gelezen. De tijdssprongen zijn soms iets te groot.
Het hoofdpersonage, waar vanuit je ook leest, is erg diepgaand. ‘Miriam’ denkt veel en de schrijfster heeft gezorgd dat je je echt in Miriam kan meeleven. De bijpersonages zijn soms wat oppervlakkig. Het is een erg heftig verhaal. Een schietpartij in een school en een aantal doden. Anna Seidl heeft het goed verwoord en zorgde ervoor dat je altijd goed begreep hoe ze zich voelde en waarom ze zich zo voelde. Dit zorgde dat je in het verhaal bleef en het erg realistisch was.
Het boek is geen moment saai. Er gebeurt altijd wel iets. De schrijfstijl zorgt ervoor dat je door wilt blijven lezen. 
Ik raad dit boek zeker aan. Het is een heftig boek vol emotie. 
                                                   4/5 sterren 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s