Recensie: Koekoeksjong

Koekoeksjong van Hilde E. Gerard
Koekoeksjong is een 193 pagina’s tellend boek geschreven door Hilde E. Gerard. Het is door het Davidfonds uitgegeven

Waar gaat Koekoeksjong over?
Een doorsneetiener kun je Lieze Versluys niet noemen. Jeugdtrauma’s vervreemde haar van haar omgeving. Een verbanning naar een instelling voor probleemjongeren mag voor Liezes moeder een gedroomde oplossing lijken. Lieze is er maar met een doel: ontsnappen. Alleen… waar moet ze heen? Thuis is ze niet welkom? En waar is ze veilig voor de demonen uit haar verleden? 
“Mijn ontsnappingsplan beraamde ik voor ik een voet in de hal zette. Nog diezelfde avond nam het vaste vorm aan.”
Is koekoeksjong een aanrader?
Koekoeksjong is een boek dat heel anders gaat dan je verwacht. In plaats van een tiener met problemen krijg je een meisje dat langzaam maar zeker achter haar verleden komt. Niets is wat het lijkt en het boek zit vol plottwist. 
“Haar besluit was genomen. Daar en toen. Het was toen nog wachten op de finale trigger.”

In het boek komen veel Engelse woorden voor. Het is leuk, omdat dat is hoe Lieze denkt. Je zit echt in haar hoofd en kan goed met haar meeleven. Het hele boek is ook vanuit haar perspectief geschreven.

“‘Krassen lucht op,’ leg ik hem uit. ‘Ja, het doet pijn, ik doe mezelf pijn, maar net omdat ik mezelf pijn doe, omdat ik het kán, kan ik de controle over de pijn behouden. En die controle brengt me rust.'”

Het verhaal is in verschillende gedeeltes opgedeeld. Elk gedeelte begint met een gedichtje of Quote die met het gedeelte te maken heeft. Deze quotes zijn een leuke toevoeging aan het boek:

“Zelden leidt ruzie tot een oplossing,
terwijl welgekozen woorden geweld kunnen uitlokken.
Begrip is de meest aangewezen houding,
en ik elk geval de stilste uitweg.”

Het boek leest vlot en er gebeurt altijd wel iets. Het is wel een beetje vergezocht, maar voor het lezen maakt dat niet uit. Wel zijn bijna alle bijpersonages een beetje oppervlakkig beschreven. De enige die je echt begrijpt is Lieze. Het is een heftig boek vol jeugdtrauma’s en heftige gebeurtenissen in het verleden…
5/5 sterren                                                   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s