Recensie: De hemel begint bij je voeten

De hemel begint bij je voeten van Jandy Nelson

Lennie Walker is zeventien, brengt haar tijd het liefst door met een boek en laat poëzie achter voor toevallige voorbijgangers. Als haar temperamentvolle zus Bailey plotseling overlijdt, komt ze er alleen voor te staan. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er opeens twee jongens die haar aandacht vragen – ondanks haar niet-bestaande voorgeschiedenis met de liefde.
Toby was het vriendje van Bailey, en Lennie en hij lijken als enige elkaars verdriet écht te begrijpen. Als Lennie in zijn ogen kijkt, kan ze haar zus soms weer zien. Joe is nieuw en komt uit Parijs, heeft een magische grijns en een ongelooflijk muzikaal talent. Voor Lennie zijn de jongens als de zon en de maan: bij de een vergeet ze haar verdriet, alleen de ander kan haar troosten. Maar ze weet ook dat als de zon en de maan botsen, de hele wereld explodeert. 

Inhoud

Net als Ik Geef Je de Zon is het een verhaal dat je weet te raken. Het is een verhaal ver rouw, loslaten en elkaar weer vinden. Lennies gedichten zorgen ervoor dat je haar goed begrijpt en weet wat er vroeger gebeurt is. Het verhaal gaat namelijk niet alleen over het overlijden van Bailey, Toby en Joe, maar ook over een moeder die verdwenen is, over klarinet en over dichten.
“Bailey pakte mijn hand
En trekt mij uit het raam
de lucht in,
trekt muziek uit mijn zaken.
‘Het wordt tij dat jij leert vliegen,’ zegt ze
en verdwijnt.”
Er gebeuren veel onverwachte dingen en het verhaal spat van de pagina’s. De gevoelens van Lennie zijn erg beeldend en grappig geschreven. Ondanks dat het heel heftig is wat ze meemaakt kan je soms om het verhaal lachen. 
De hoofdstukken zijn kort en je leest er snel doorheen. Het tempo is goed en Lennie blijft nergens te lang in hangen. Wat het verhaal ook goed maakte is dat Lennie wist dat wat ze fout deed en welke jongen ze echt leuk vindt. Toch blijft ze dezelfde fout maken. Lennies gevoelens zijn zo duidelijk en mooi opgeschreven dat je Lennie begrijpt en snapt dat het helemaal niet zo simpel is als het zou moeten zijn. 
De andere personages zijn ook grappig en heel uiteenlopend. Ook zijn er veel kleine verhaallijntjes in het verhaal. Zo trouwt Big veel te snel en is er een kamerplant ziek. 
Kortom: net als Ik Geef Je De Zon is het een échte aanrader!
5/5 sterren                                                  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s