Recensie: In Mijn Hoofd

In mijn hoofd van Sharon M. Draper

Melody heeft een fotografisch geheugen: haar hoofd is net een camera die altijd aanstaat. Altijd. En er is geen delete-knop. Ze is de slimste van haar hele school maar niemand weet het, want ze kan het aan niemand vertellen. Want Melody kan niet praten. Ze kan niet schrijven. Ze kan niet lopen. Melody wordt er gek van dat ze door Cerebrale Parese vastzit in haar eigen hoofd, en aan niemand kan vertellen wat ze denkt en voelt. Tot ze iets ontdekt wat haar voor het eerst in haar leven de kans geeft om te praten. Eindelijk heeft Melody een stem. Maar niet iedereen in haar omgeving is klaar om die te horen.

 
Inhoud
 
In mijn hoofd is een heftig boek waar je in meegesleept wordt. In het begin lees je over herinneringen. Hoe was het om op te groeien met Cerebrale Parese? Niemand begreep haar. Sommige dokters zeiden dat ze zwakzinnig was, dat ze haar ook naar een woongroep kunnen sturen. Melody hoort het allemaal. Ze begrijpt het allemaal. Op haar basisschool zit ze eerst in een klas waar ze films kijken en jaar in jaar uit het alfabet leren. Later mag ze ook naar normale lessen. Je leeft met Melody mee en het is erg frustrerend als weer iemand niet begrijpt wat ze probeert te zeggen. Als wéér iemand zegt dat het gewoon geluk was dat ze de quiz won.
Het verhaal is goed opgebouwd, vooral omdat het dus begon met herinneringen. Zo snap je al meer hoe haar leven in elkaar zit en wat haar handicap is. Na een paar hoofdstukken herinneringen kom je in het ‘heden’. Het is erg realistisch en best heftig. Een paar meisjes maken grappen over haar soms als de leraar er niet is, maar vaak ook wel. Sommige kinderen zijn wel aardig. Als alles eindelijk goed gaat, gaat er weer iets mis. Ze vergeeft en accepteert dingen snel.
Het verhaal gaat snel, maar zeker niet té snel. Het verhaal is duidelijk en leuk om te lezen. Het gaat namelijk over meer onderwerpen zoals haar nieuwe zusje, een ongeluk, school, haar luisterboeken, het quizteam. Geen onderwerp is langdradig of saai.
Melody denkt ook als andere kinderen, afgezien dat ze ook op een andere manier moet communiceren. Ze wil ook dezelfde dingen als andere kinderen. Het verhaal leest ook makkelijk en is een aanrader! Ik geef dit boek 4 sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s