Recensie: Match


Match van Buddy Tegenbosch

Jim, 17 jaar, centrale verdediger bij PSV, houdt niet van lezen, voert onverwacht een fijn gesprek in zijn tent.
Jabbar, 17 jaar, spits van PSV en beste vriend van Jim, voelt zich schuldig over een tackle, ontdekt dat iemand steunen soms moeilijk is.
Izzy, 13 jaar, is al 2 jaar schoon, probeert Jim aan het lezen te krijgen, beseft dat niet iedereen 100 jaar wordt.
Lola, 17 jaar, wisselt van Middelbare school, waagt in de vakantie nóg een sprong in het diepe, ervaart dat liefde soms overschaduwt wordt.

Vanaf het moment dat Jim voor het eerst op het voetbalveld staat, weet hij dat hij er thuishoort. Met succes doorloopt hij de jeugdopleiding van PSV en als hij zeventien is, krijgt hij tijdens zijn vakantie in Zeeland bericht dat hij eindelijk mee mag op trainingskamp met Jong PSV. Voor Jim en zijn beste vriend Jabbar is dit de kans om het tot de A-selectie te schoppen. Het is precies waar hij al die jaren zo hard voor heeft getraind. Als zijn klasgenoot Lola ook nog langskomt op de camping, kan de zomer niet meer stuk. Maar wanneer ze weer thuis zijn, blijft er van dat geweldige gevoel weinig over.

Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt. Die je niet verwacht had. Waardoor je even niet meer weet wat je moet doe, wie je bent, wat er belangrijk is. Op die momenten heb je iemand nodig, ook al weet je dat zelf misschien nog niet. 

uitstraling

Match is ook genomineerd voor de Jonge Jury 2020. Als een van de drie. 3 Juni wordt bekend gemaakt of Match, Roomservice of Executie wint. Voor ik aan het boek begon, was ik bang dat het heel erg over voetbal en sport zou gaan. Iets wat de flaptekst me wel deed vermoeden. Toch viel dat me heel erg mee. Voetbal speelt een rol, maar lang niet zo’n grote als ik verwacht had. Ook op de kaft gaat het om voetbal. De kaft zelf vindt ik ook erg mooi en sprak me aan. 

Inhoud
Match is een overtuigend en aangrijpend boek boordevol emoties. Het gaat onder andere over vriendschap, ziekte, topsport, verdriet en geluk. Hoewel sport een grote rol speelt, is het niet alleen een boek over voetbal, maar ook over dat je soms geen invloed hebt over wat jou overkomt, maar dat je houding wel veel uit kan maken. Je hoeft ook geen voetballiefhebber te zijn om Match leuk te vinden.
Je kan je goed in de personages inleven en begrijpt ze. Wel vindt ik dat het soms iets te veel om Jim draait, zelfs als je vanuit het perspectief van Lola of Jabbar leest. Lola heeft ook wel diepgang, maar Jabbar wordt erg oppervlakkig beschreven. De verschillende perspectieven zorgen er wel voor dat je in het verhaal blijft en dat het niet saai wordt. Saai is het zeker niet, maar soms gaat het wel een beetje té vlug. 
Match heeft een prettige schrijfstijl waardoor je het boek niet kunt wegleggen. Ook vindt ik dat Match een goede verhaalopbouw heeft. Net als een echte voetbalwedstrijd bestaat het uit drie delen: eerste helft, tweede helft en blessure tijd. In elk deel staat een ander onderwerp centraal. De delen maken het boek duidelijker en prettiger om te lezen. 
Ook gaat Match niet alleen over een voetbalwedstrijd maar gaat bijvoorbeeld ook over de strijd van het zusje van Jim tegen kanker, en een vriendschap die vele tegenslagen overwint. Het is een echte aanrader, omdat er veel verschillende onderwerpen aan bod komen. Het boek blijft ook erg realistisch. 
4/5 sterren                                                   
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s