Recensie: RoesRoes van Caja Cazemier

Het leven is een feestje dat gevierd moet worden, vinden Lola, Yvar en hun vrienden. En dat doen ze ook: met drinken, blowen en soms een ballonnetje lachgas. Lang leve de lol! Maar ze komen erachter dat brak zijn niet zo handig is als je een proefwerk moet leren. En dat het niet fijn is om tegen je ouders te liegen. Ieder voor zich moeten ze bepalen wat ze ervoor overhebben om erbij te horen. 

Uitstraling

Op de kaft staat een optische illusie, wat er erg mooi uitziet en bij de inhoud van het boek past. Ook het zinnetje: 

        “Wat doe jij om erbij te horen?”

Maakte me erg nieuwsgierig. De tekst op de achterflap lees je hierboven.
Inhoud

Je leest dit boek vanuit het perspectief van Lola en Ivar. Ze komen bij elkaar in de klas te zitten en vormen een groep met nieuwe én oude vrienden die het goed met elkaar kunnen vinden. Roes is het 50ste boek van Caja Cazemier. 
Op een gegeven moment wordt het een beetje eentonig. Je gaat van avond vol drank naar avond. Soms een stukje op school en dan een middagje thuis. Gelukkig gebeurde er aan het einde weer andere dingen, wat fijn was om weer te lezen. Ook snap je als lezer wel waarom ze het doen, terwijl het niet heel goed beschreven is.
Wel is het realistisch en zitten er veel details is. Dat je vanuit Lola én Ivar leest is ook prettig bij het lezen, zodat je het verhaal vanuit twee perspectieven leest. Ook maken ze beide iets anders mee. Met Lola en Ivar leef je meer mee en begrijp je, terwijl de andere jongeren oppervlakkig overkomen en je niet veel van de anderen weet.

Het verhaal gaat snel, maar dat is niet vervelend. Omdat het op een gegeven moment een beetje eentonig wordt is het juist prettig dat je er zo snel doorheen leest. 

Het is een heftig boek, waar je merkt wat groepsdruk met je kan doen. Ook lees je dat het moeilijk is om voor jezelf te kiezen als je dan de ‘groep’ moet verlaten zoals Benthe. Benthe koos wel om te stoppen met de alcohol, maar door de ‘groep’ werd dat niet gewaardeerd.
     3.5/5 sterren                                                      

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s