Recensie: Harteloos

Harteloos van Marissa Meyer
Lang voordat ze de schik van Wonderland was, was de hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden. 

Lady Catherine Pinkerton heeft maar één toekomstdroom: samen met haar dienstmeisje de beste banketbakkerij van Wonderland openen. Haar ouders, de Markies en Markiezin van Rotsschildpadbaai koppelen Cath liever aan de nogal domme, oncharismatische Hartenkoning -en niet zonder succes.
Als Catherine op een koninklijk bal kennismaakt met de nieuwe, mysterieuze hofnar van de koning, is haar banketbakkerij opeens niet meer het enige waar ze aan denkt. Voor het eerst in haar leven ervaart ze hoe het is om verliefd te zijn. Cath is vastberaden haar eigen toekomst te bepalen, ook als ze daarmee het risico loopt de koning te beledigingen en de toorn van haar ouders over zich af te roepen.

Maar in het land dat bruis van magie en waar monsters en mafketels niet ongewoon zijn, lijkt haar lot toch anders te zijn bepaald.

Uitstraling

Het boek sprak me meteen aan door de kaft. De zilveren boom is erg mooi en je ziet er allemaal dingen die in het boek voorkomen erin. Als je goed kijkt kun je zelfs Cheshire, de kat die je ook al uit Alice in Wonderland kent, ontdekken. Het is een dik boek van wel 511 pagina’s! Toch was het vooral de flaptekst die mij aansprak. Ik was erg benieuwt, want de hartenkoningen staat nou niet bepaald om sympathie en liefde. 
Een échte aanrader!

Iedereen die Alice en Wonderland heeft gelezen of de film heeft gezien weet al hoe Harteloos zal aflopen. Het staat zelf op de flaptekst:

“Lang voordat ze de schik van Wonderland was, was de hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden.”

Toch weet Marissa Meyer het boek spannend te houden. Ondanks dat je eigenlijk al weet hoe het afloopt houd je de hoop dat Catherine niet met de Hartenkoning kan trouwen én ze de banketbakkerij kan beginnen. 
Je leest vanuit het perspectief van Catherine. Je voelt met Catherine mee en als zelfs als ze iets stoms doet begrijp je waarom ze het doet. 
Het boek is in alle 511 pagina’s niet langdradig of saai geweest. Altijd gebeurde er wel iets. Zoals aan het begin van het boek, toen ze de nieuwe hofnar, Jest ontmoette. Vanaf toen begon je ook een raadsel vaak te horen met telkens een ander antwoord. 

“Wat is de overeenkomst tussen een raaf en een bureau?”

Jest, de hofnar van de koning, was de eerst die het raadsel vertelde en die een van de antwoorden vertelde. 

“Ze produceren alle bij gekras. Al is het bij de een muzikaal en heeft de ander er papier voor nodig.”

Er volgde meer antwoorden en op de vreemds momenten werd de vraag gesteld. Zoals door Hatta, de gekke Hoedenmaker: “Ze hebben allebei pennen die je in de inkt kan doppen.” Achterin het boek staan er ook nog 2 korte hoofdstukjes over het raadsel. Lewis Carrol, de schrijver van Alice in Wonderland, had de hoedenmaker het raadsel laten stellen zonder ooit een antwoord te geven, dat deed hij pas later. 
Wat ik zelf ook erg leuk vind is dat er korte verwijzingen naar Alice in het verhaal verwerkt zijn. Zoals dat iemand vertelde dat er een meisje door een gat omhoog gevallen was en nu in Wonderland is. Wonderland wordt ook goed verteld en vormgegeven. Alleen al in de eerste paar hoofdstukken zit je er al helemaal in. Je hoeft de originele Alice in Wonderland niet te kennen om het boek te lezen.
Het is een roman, maar dat is niet het enige wat erin zit. Soms moet je lachen en soms is het spannend. Zoals in het stuk waarin ze bij een wensput komen, die een toekomst voorspeld. 

“Een wordt een moordenaar, een wordt een martelaar, een word een majesteit, een wordt een mafketel en raakt zijn verstand kwijt.”

Deze lugubere voorspelling zou anders kunnen worden, toch krijg je er, net als Cath, de rillingen bij, vooral door de context en de omgeving. 
Ondanks dat je al weet hoe het afloopt is dit boek een aanrader. Als je van Romans houdt al helemaal. Je hoeft Alice in Wonderland nog niet gelezen te hebben om het boek leuk te vinden. 
5/5 sterren.                                                 

                                         

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s